Țările Uniunii Europene au convenit joi să renunțe împreună la un tratat internațional privind energia, din cauza temerilor că acesta subminează eforturile de combatere a schimbărilor climatice, scrie News.ro
Tratatul Cartei Energiei din 1998, care permite companiilor energetice să dea în judecată guvernele pentru politicile care dăunează investițiilor lor, a fost folosit în ultimii ani pentru a contesta măsurile care necesită închiderea fabricilor de combustibili fosili.
Miniștrii din țările UE au convenit să renunțe la tratat la o întâlnire la Bruxelles, au declarat doi oficiali UE pentru Reuters.
Decizia va ajunge acum la Parlamentul European pentru a solicita acordul parlamentarilor. Acest lucru este considerat foarte probabil deoarece adunarea UE a cerut anterior să părăsească tratatul.
Bruxelles-ul a propus pentru prima dată o ieșire coordonată a UE din tratat în iulie, după ce state membre, inclusiv Danemarca, Franța, Germania, Luxemburg, Polonia, Spania și Țările de Jos, au anunțat planuri de a renunța, majoritatea invocând preocupări legate de schimbările climatice.
Țările UE au amânat până acum o decizie cu privire la ieșire, deoarece unele, cum ar fi Cipru și Ungaria, erau dornice să rămână, în timp ce altele erau îngrijorate că eforturile de modernizare a tratatului se vor risipi odată cu plecarea lor.
Pentru a calma aceste griji, UE a propus săptămâna trecută ca, înainte de a pleca, țările UE să permită adoptarea reformelor. Acea propunere pare să fi permis o înțelegere.
Țările UE vor aproba propunerea de a accepta reformele tratatului în luna mai, a declarat pentru Reuters o sursă din președinția UE a Belgiei, care va organiza discuțiile.
Aproximativ 50 de semnatari ai tratatului au fost de acord cu reformele anul trecut, dar au avut puține șanse să intre în vigoare fără unda verde a UE.
Una dintre reformele cheie este reducerea la 10 ani de la 20 din perioada în care firmele energetice din state semnatare din afara UE, cum ar fi Japonia și Turcia, ar beneficia de protecție a investițiilor existente în bloc.