Politic

UE salută decizia Chișinăului: mașinile din regiunea transnistreană vor primi numere de înmatriculare neutre

Pinterest LinkedIn Tumblr

Decizia protocolară cu privire la înregistrarea mașinilor, semnată astăzi de Chișinău și Tiraspol, reprezintă o avansare importantă și contribuie la dinamica pozitivă în cadrul procesului de reglementare transnistreană. Astfel a comentat purtătorul de cuvânt al Consiliului UE pentru Afaceri Externe și Securitate Maja Kocijancic acordul semnat între Chișinău și Tiraspol.

„Acest acord va permite vehiculelor din regiunea transnistreană să participe la traficul internațional, în conformitate cu normele internaționale și, astfel, va aduce beneficii palpabile populației, apropiind cele două maluri. Acum devine crucial ca implementarea rapidă și riguroasă a acestui acord, precum și a tuturor acordurilor atinse anul trecut să fie asigurată de ambele Părți”, se arată în comunicatul semnat de Kocijancic.

Aceasta a mai precizat că Uniunea Europeană își reiterează susținerea continuă pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean în cadrul Procesului 5+2.

Potrivit înțelegerii dintre Chișinău și Tiraspol, proprietarii mașinilor înmatriculate în regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre și vor fi admiși în traficul internațional începând cu 1 septembrie 2018. Noile plăcuțe auto neutre vor avea numere de înmatriculare formate din trei litere și trei cifre, și un pașaport tehnic conform cerințelor Convenției de la Viena privind circulația internațională. Decizia vizează doar persoanele fizice.

Amimtim că analistul politic susținător PAS și așa-zis expert în conflictul transnistrean, Oazu Nantoi a criticat dur semnarea acestui acord între Chișinău și Tiraspol.

separatism transnistria, moldova rusia 1992, razboi, victime dubasari

loading...

Comments are closed.