UE va oferi suport pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova

Proiectul ”Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, a fost lansat în Republica Moldova. Acesta va fi implementat în următorii doi ani de către Organizația Internațională a Muncii și are un buget de două milioane de euro, scrie IPN

Proiectul promovează munca decentă și creșterea economică, dar și realizarea păcii, justiției și a instituțiilor puternice. Obiectivul general al proiectului urmărește oferirea accesului la mai multe și mai bune oportunități de angajare. Performanță mai bună a MMPS și a ANOFM în prevenirea și abordarea excluziunii pe piață. De asemenea, urmărește performanța sporită a MMPS și a Inspectoratului de Stat al Muncii în îmbunătățirea condițiilor de muncă și protecția drepturilor lucrătorilor.

Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a remarcat că Moldova se confruntă cu multiple crize și probleme persistente. Nivelul de ocupare este mic, informalitatea muncii este mare, sărăcia a crescut, în special în rândul copiilor. Asta a provocat ministerul de profil la pornirea mai multor reforme susținute de UE. Doar pentru ajutarea familiilor ca să treacă de perioada rece a anului UE a oferit țării 76 de milioane de euro.

În scurt timp va fi semnat acordul de aderare la componenta ocupare forței de muncă și inovare socială, astfel Moldova va avea mai multe oportunități și va putea elabora proiecte și va avea acces la finanțare în domeniul muncii și protecției sociale.

Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a remarcat că a discutat cu ministrul muncii despre diverse aspecte ale politii sociale. Împreună cu directorul general al Organizației Internaționale a Muncii au inițiat mai multe reforme importante, precum cea care ține de Inspecția Muncii care ține de muncă decentă, protejarea lucrătorilor și ajutorul companiilor de a păstra locurile de muncă.

Directorul general al Organizației Internaționale a Muncii, Gilbert F. Houngbo, a evidențiat importanța de a continua dialogul social, aducând împreună toți partenerii sociali cu care să găsească soluții pentru toate provocările. Acesta a insistat asupra dezvoltării competențelor, inclusiv din perspectiva schimbărilor climaterice și a digitalizării. Organizația Internațională a Muncii este gata să continue colaborarea cu Moldova în acest sens. Toate programele sunt aliniate cu eforturile Moldovei în contextul negocierilor privind aderarea la UE.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share