Actual

ULTIMA ORĂ // 40 de dispozitive de obținere a informației pe ascuns confiscate de ofițerii SIS

Pinterest LinkedIn Tumblr

În procesul realizării activităților de competență, ofițerii Serviciul de Informații și Securitate au documentat activitatea a două persoane care comercializau online ilicit mijloace tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației.

Astfel, Serviciul de Informații și Securitate în comun cu Procuratura mun. Chișinău oficiul Botanica și cu Inspectoratul de Poliție Botanica al DP mun. Chișinău a IGP al MAI, au realizat un șir de percheziții la domiciliile figuranților, în urma cărora au fost ridicate 40 dispozitive și accesorii destinate obținerii pe ascuns a informației. Printre obiectele ridicate s-au regăsit aparate de înregistrare audio / video / foto, sisteme destinate pentru determinarea locului aflării mijloacelor de transport care utilizează un sistem de satelit de tip GPS și alte obiecte în circuit civil restrâns.

Producerea și distribuirea unor astfel de dispozitive creează un șir de vulnerabilități la adresa securității naționale ca urmare a posibilității de obținere neautorizată a informațiilor privind activitatea structurilor de forță, dar și posibilitatea de încălcare gravă a drepturilor omului, în special dreptul la viaţa intimă, familială şi privată, precum și secretul corespondenței.

Reamintim că potrivit art. 3 lit. a), b), a Hotărârii Guvernului nr.100 din 09.02.2009 activitatea de import, export, proiectare, producere și comercializare a mijloacelor tehnice speciale poate fi desfăşurată exclusiv de către două categorii de entități juridice și anume autorităţile împuternicite prin lege să desfăşoare activitate specială de investigaţii, precum și persoanele juridice cu sediul în Republica Moldova, care deţin licenţă de activitate în domeniul vizat.

În cazul în care va fi demonstrată vinovăția figuranților pe dosar, aceștia riscă amendă în mărime de la 650 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în toate cazurile cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 3 ani.

Serviciul atenționează că producerea, comercializarea sau procurarea în scop de comercializare a mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației, de către persoanele neautorizate poate comporta răspundere penală sau contravențională.

loading...

Comments are closed.