ULTIMA ORĂ // Amendamentul lui Radu Marian cu privire la Aeroportul Internațional Chișinău a fost declarat neconstituțional

Amendamentul lui Radu Marian cu privire la Aeroportul Internațional Chișinău a fost declarat neconstituțional. Hotărârea Curții Constituționale a fost pronunțată astăzi, 20 iunie 2024, în urma unei ședințe publice.

Astfel, extinderea termenului de transmitere în locațiune a spațiilor de la Aeroportul Internațional Chișinău, de la 3 la 5 ani, bazată pe modificările legislative promovate de Radu Marian și adoptate de către Fracțiunea PAS, lege promulgată de Maia Sandu, nu mai este valabilă, iar licitația ar urma să fie anulată.

Radu Marian și-a motivat înaintarea amendamentului prin aceea că astfel s-ar împiedica privatizarea Aeroportului Internațional Chișinău. Ulterior, acesta a recunoscut că a propus proiectul de lege anume pentru extinderea termenului de transmitere în locațiune a spațiilor de la AIC.

”Curtea a reținut că proiectul de lege nr. 107 din 8 aprilie 2024, care includea și amendamentele menționate supra, a fost votat de Parlament la 16 mai 2024 în a doua lectură, devenind Legea nr. 116 din 16 mai 2024 pentru modificarea unor acte normative. Totuși, Curtea a stabilit că articolul II din această Lege modifică, pe baza a două amendamente examinate și votate de Parlament într-o singură lectură, Legea nr. 121 din 4 mai 2007, care este o lege organică. În acest sens, Curtea a constatat lipsa unei legături indispensabile între obiectul proiectului de lege votat în prima lectură și amendamentele la acesta votate doar în a doua lectură. Mai mult, notele explicative la aceste amendamente și raportul comisiei de profil sunt silențioase la acest aspect și nu argumentează unicitatea obiectului de reglementare.

Așadar, Curtea a reținut că completările făcute la Legea nr.121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice prin intermediul articolului II al Legii nr. 116 din 16 mai 2024 cu privire la modificarea unor acte normative au fost votate doar într-o singură lectură, în ședința Parlamentului din 16 mai 2024. Astfel, Curtea a constatat că în acest caz legislatorul a încălcat articolul 74 alin. (1) din Constituție”, este scris în hotărârea CC.

Hotărârea Curții Constituționale va fi publicată pe pagina web a instituției și în Monitorul Oficial.

Total
0
Shares
Total
0
Share