Social

ULTIMA ORĂ // Amenzi de MII DE LEI pentru cetățenii, care nu vor putea demonstra dreptul de a primi ajutor de la stat

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Republica Moldova va fi instituit Inspectoratul Social de Stat, scopul căruia este de a verifica persoanele care primesc ajutor social de stat, dar și organele care acordă acest ajutor. Angajații acestei instituții vor avea dreptul să verifice bunurile persoanelor, care primesc compensații, să decidă dacă ajutorul este acordat justificat și să pună amenzi. Inițiativa legislativă le aparține deputaților PAS, Dorian Istratii și Dan Perciun, și a fost avizată de Guvern. Premierul Natalia Gavrilița a spus că acest proiect de lege va ajuta la efectuarea unui control mai riguros a felului în care se cheltuie banii publici.

„Noi cheltuim sume importante de bani pentru a ajuta păturile vulnerabile și oamenii care au nivel mai mic de venituri. Totodată, auzim la nivel local nemulțumiri cu privire la ceea cum este repartizat ajutorul social. Este important ca să creștem alocațiile, dar în același timp să ne asigurăm că există responsabilitate în acest sens”, a declarat Natalia Gavrilița.

Potrivit proiectului de lege, Inspectoratul Social de Stat va fi în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Pentru implementarea proiectului este nevoie de resurse suplimentare din bugetul de stat în sumă totală de 1,1 milioane de lei.

Inițiativa PAS prevede și un șir de modificări la Codul Contravențional, care le vor permite inspectorilor să amendeze cetățenii, care, în opinia lor, primesc ajutor de la stat nejustificat. Astfel, persoanele care au prezentat informații eronate sau incomplete în cererea de acordare a asistenței sociale riscă amenzi de până la 2500 de lei. Neprezentarea în termen de 10 zile, de către beneficiarul de ajutor social sau ajutor pentru perioada rece a anului, asistentului social comunitar, a informației privind schimbarea locului de trai ar putea fi amendată cu până la 1500 de lei.

loading...

Comments are closed.