ULTIMĂ ORĂ // Cele 10 porunci ale poporului pentru guvernarea PAS

Membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” au înaintat zece revendicări pentru Președinție, Parlament și Guvern și solicită insistent ca acestea să fie analizate atent și executate în perioada imediat următoare. Revendicările sunt incluse în rezoluția votată unanim, în cadrul protestelor organizate în toate municipiile și centrele raionale din țară toată țara, în data de 16 aprilie, de către formațiunea lui Ilan Șor.

Așadar, participanții la manifestația de sâmbăta trecută le cer autorităților acordarea unui ajutor unic de 10 000 de lei tuturor cetățenilor care întâmpină dificultăți financiare, din cauza scumpirilor din ultimele luni. Este vorba în special despre bătrâni, tineri, profesori, medici și alte categorii de angajați, ale căror venituri nu acoperă necesarul de cheltuieli.

De asemenea, protestatarii solicită compensarea facturilor pentru energia electrică, ca urmare a scumpirii acestor resurse, începând cu 1 aprilie 2022. Totodată, cer inițierea negocierilor, la cel mai înalt nivel, în privința semnării unui nou contract de achiziție a gazelor naturale, iar tariful acceptat să nu fie mai mare decât media plătită de țările din regiune. De asemenea, să fie găsite soluții de compensare a facturilor la gaz, pentru cetățeni și mediul de afaceri.

Potrivit manifestanților, statul și reprezentanții business-ului ar trebui să le acorde o mai mare atenție agricultorilor. Astfel, s-a propus adoptarea unui proiect de lege, care să prevadă că 50 la sută din profitul băncilor moldovenești să ajungă în bugetul de stat, sub formă de impozite. Banii obținuți din acest impozit unic să fie oferiți în totalitate susținerii sectorului agrar din țară.

Oamenii cer și ieftinirea carburanților, prin revizuirea legii, elaborată de deputatul PAS, Radu Marian, care le permite petroliștilor să modifice, mai exact, să majoreze, zilnic prețul carburanților. În context, s-a propus reducerea accizelor cu 50% la importul de produse petroliere, iar TVA să fie redus la 8%, ceea ce ar permite ieftinirea substanțială a benzinei și motorinei.

Cea de-a cincea revendicare se referă la elaborarea unui program național de susținere a agricultorilor. Manifestanții au cerut ca fermierii să beneficieze de: compensarea prețului la motorină, compensarea cheltuielilor pentru fertilizanți, condiții preferențiale pentru comerțul pe piața internă, reducerea impozitelor, asigurarea de către stat a culturilor agricole, pentru a putea fi despăgubiți, în caz de calamități naturale.

În același timp, se solicită instituirea unui plafon maxim de prețuri pentru produsele de primă necesitate, atât alimentare, cât și nonalimentare.

Membrii și simpatizanții formațiunii lui Ilan Șor mai cer organizarea unei întâlniri a președintelui țării, prim-ministrului și a președintelui Parlamentului cu reprezentanții protestatarilor și fracțiunea Partidului „ȘOR”, pentru a găsi soluții concrete pentru populație, în contextul scumpirilor. De asemenea, solicită instituirea unui dialog, pe platformă parlamentară, la care să participe reprezentanții partidelor parlamentare și neparlamentare, experți, precum și reprezentanți au tuturor categoriilor sociale.

Participanții la proteste mai cer majorarea pensiei minime până la nivelul de cel puțin 5000 de lei. Sursele de finanțare pot fi identificate ca urmare a revizuirii bugetului de stat pentru 2022 și transformarea lui în unul de orientare socială.

Un alt punct din rezoluție se referă la reducerea salariilor înalților demnitari de stat, la nivelul de dinaintea majorărilor operate la finele anului 2021. De asemenea, manifestanții solicită revizuirea sistemului de salarizare a șefilor agențiilor de stat, care primesc lunar zeci și chiar sute de mii de lei, cum este și cazul reprezentanților ANRE, care beneficiază de mai mulți bani, de fiecare dată când aprobă noi scumpiri. În plus, cer înghețarea, pentru o perioadă de doi ani, a majorărilor salariale în cazul tuturor persoanelor cu statut de demnitate publică.

Cea de-a zecea revendicare prevede prezentarea unor rapoarte clare și complexe în privința fondurilor externe și creditelor accesate din străinătate, dar și de pe piața bancară internă și asigurarea unei transparențe maxime privind modul de utilizare și destinația acestor bani. În condițiile în care țara se îndatorează în fiecare zi și suntem anunțați în permanență despre milioanele de euro și dolari primite din străinătate, cetățenii au dreptul să știe pe ce sunt cheltuite aceste fonduri, mai ales că lumea devine din ce în ce mai săracă.

În cadrul protestelor, oamenii le-au amintit factorilor de decizie că au fost mandatați de cetățeni să-i reprezinte în forurile supreme ale statului, iar asta îi obligă să apere și să promoveze interesele poporului care i-a ales.

La protestele din 16 aprilie, organizate în toate centrele raionale din țară, precum și în municipiile Chișinău, Bălți și Orhei, contra crizei scumpirilor și a sărăciei, au participat peste 50 de mii de oameni.

Total
0
Shares
Total
0
Share