Ultima oră! Curtea Constituțională a decis: În cazul alegerilor anticipate, rămânem cu sistemul electoral mixt

Curtea Constitutionala republica moldova
Sistemul electoral de vot nu poate fi modificat în caz de alegeri parlamentare anticipate – așa au decis astăzi judecătorii de la Curtea Constituțională. Anunțul a fost făcut de Președintele curții, Mihai Poalelungi.

“Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă. Dar noul sistem de vot nu poate fi adoptat înainte de alegerile anticipate, ci doar în vederea alegerilor parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înaintea scrutinului”, se arată în decizia Curții.

În același timp, judecătorii au decis că modificarea târzie și întârziată a normelor care influențează procesele electorale poate dezavantaja partidele și alegătorii, existând riscul de a încălca dreptul la vot.

Decizia a venit ca urmare a sesizării depuse săptămâna trecută de cei trei deputați independeți în Parlament. Amintim că politicienii din partidele PAS și DA încearcă să-i convingă ACUM pe cei din PSRM să modifice împreună sistemul electoral, apoi să fie organizate alegeri anticipate în baza sistemului proporțional. 
Total
0
Shares
Total
0
Share