Politic

ULTIMA ORĂ // Curtea Constituțională a repus ”miliardul furat” pe umerii oamenilor, la solicitarea lui Candu și Cebotari

Pinterest LinkedIn Tumblr

Curtea Constituțională a decis, câteva clipe în urmă, să repună ”miliardul furat” pe umerii oamenilor, la solicitarea deputaților Andrian Candu și Vladimir Cebotari. Prin hotărârea de astăzi, CC a anulat legea votată de PSRM cu privire la anularea ”Legii miliardului”.

Potrivit celor de la PRO Moldova, anularea pretinsei legi a miliardului, restabilită astăzi, ar fi dus la efecte catastrofale asupra economiei și stabilității financiare a statului, devalorizând leul și provocând creșterea inflației, a declarat Andrian Candu la Curtea Constituțională.

Potrivit lui, respectiva lege compromitea grav relațiile cu FMI, genera instabilitate financiară de proporții, inflație, devalorizarea leului și sărăcie, având un impact tragic asupra bugetului de stat. Acceptarea abordării propuse de PRO MOLDOVA restabilește ordinea constituțională din Republica Moldova şi are impact pozitiv pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova în parte, cât şi pentru Republica Moldova, în general, susțin cei din PRO Moldova.

Consecința imediată a acestei legi este restituirea creditului acordat Guvernului de către Banca Națională a Moldovei, lucru imposibil de realizat și care ar înseamnă reducerea critică a capitalului statutar al BNM și încălcarea angajamentelor asumate de țara noastră în raport cu FMI.

PRO MOLDOVA a depus la 21 decembrie 2020 sesizarea la Curtea Constituțională în care a cerut declararea neconstituțională a Legii 230 din 16 decembrie 2020 pentru abrogarea Legii privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat.

Odată cu hotărârea de astăzi, banii furați din sistemul bancar vor fi întorși din contul cetățenilor, așa cum s-a votat în perioada Guvernului PDM.

În cauza respectivă, judecătorul Nicolae Roșca a avut o opinie parțial concordantă.

loading...

Comments are closed.