Externe

După 3 luni și 1 zi de guvernare, Guvernul Orban a fost destituit

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul Orban a fost demis miercuri, la 3 luni și 1 zi de la învestire, după ce moțiunea de cenzură a PSD a trecut, cu 261 de voturi. Pentru a trece moțiunea erau necesare 233 de voturi. Adoptarea moțiunii de cenzură este un prim pas pentru anticipate, transmite Hotnews.ro

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost cel care a anunțat rezultatul votului. El a declarat că scorul cu care trecut moțiunea – 261 – a fost impresionant.

El a spus că va vorbi cu liderul Pro România, Victor Ponta, să meargă la Cotroceni cu o propunere comună de premier.

Ulterior, rezultatul a fost anunțat oficial și de Lia Olguța Vasilescu – 261 de parlamentaru au votat pentru, iar 138 împotrivă.

Guvernul Ludovic Orban – aflat în funcție din 4 noiembrie 2019 – este astfel demis, iar proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi este considerat respins, adică alegerea primarilor se va face în continuare în urma unui singur tur de scrutin.

Adoptarea moțiunii de cenzură este un prim pas pentru anticipate.

Potrivit Constituției, Parlamentul poate fi dizolvat de președinte dacă respinge două propuneri de învestitură a unui nou Guvern în termen de 60 de zile.

Strategia liberalilor este ca, în cazul în care moțiunea trece, Ludovic Orban să vină în Parlament să ceară votul, însă parlamentarii PNL să voteze împotrivă.

În cazul în care toți pașii legali ar fi îndepliniți, liberalii vor ca alegerile anticipate să aibă loc odată cu localele, în iunie.

Comentați știrea

loading...

Comments are closed.