ULTIMA ORĂ // Împrumut de 1 miliard de lei pentru Moldovagaz, iar banii vor ajunge la Gazprom

Tocmai s-a finalizat ședința Comisiei Situații Excepționale. Pentru asigurarea securității energetice și continuarea furnizării de gaze naturale s-a luat următoarea decizia:

SA ”Energocom” va încheia un contract de împrumut cu SA ”Moldovagaz” fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale acestora, prin care va acorda SA „Moldovagaz” un împrumut în următoarele condiții obligatorii:

  • suma împrumutului: 1 050 000 000 lei moldovenești (MDL);
  • debursarea sumei: 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj;
  • data scadentă a împrumutului: 1 mai 2023;
  • dobânda: egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual);
  • garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii: gajarea integrală, în favoarea SA „Energocom”, a cotei de 100% a SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către SA „Moldovagaz”, conform contractului de gaj cu formulă executorie.

”Simplu, am oferit un împrumut și am luat în gaj sistemul de transport de gaze al țării. Această decizie va permite achitarea integrală de către Moldovagaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie”, a informat Andrei Spînu.

Total
0
Shares
Total
0
Share