ULTIMA ORĂ // Începând cu ziua de mâine, Moldova nu va primi energie de la MGRES

Energocom nu a reușit să încheie un nou contract cu centrala de la Cuciurgan, iar pe parcursul zilei de mâine va fi atestat un deficit de energie electrică de aproximativ 4070 MWh, a anunțat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii.

”Vă informez referitor la evoluția situației energetice din țară. SA Energocom, pentru luna noiembrie, a semnat următoarele contracte pentru livrare a energiei electrice:

– s-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh pentru luna noiembrie;
– s-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh pentru luna noiembrie;
– pentru ziua de mâine, s-a procurat 5530 MWh energie electrică de pe OPCOM (bursa română de electricitate);
– nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES;

În acest sens, pentru ziua de mâine vom avea un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh.

Reducerea consumului de energie electrică este extrem de importantă. Vă rog să continuăm efortul de economisire la nivel național. Avem multe exemple bune, dar sunt sigur că mai este loc pentru responsabilitate.

Așa cum am informat, în luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5.7 mln m3 de gaz pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 mln m3 pe zi pentru malul drept și 2.3 mln pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie.

Tot azi, Energocom a achiziționat de pe piață alte 27 mln m3 de gaz. În total, rezerva strategică de gaz este de aproximativ de 127 mln m3”, a declarat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii.

Total
0
Shares
Total
0
Share