Alte știri

ULTIMA ORĂ // MAI a solicitat Agenției Rezerve Materiale transparență maximă în procesul de distribuție a combustibilului și administrarea rezervelor de grâu

Pinterest LinkedIn Tumblr

În contextul amplificării procesului de distribuție a combustibilului agricultorilor afectați de seceta anului 2020 de către Agenția Rezerve Materiale, ministrul afacerilor interne Pavel Voicu a avut o întâlnire astăzi 16 iunie 2021, cu directorul ARM, Gheorghe Tretiacov.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Astfel, domnul ministru în cadrul discuțiilor a solicitat un raport privind rezultatele, dar și problemele cu care se confruntă Agenția în acest proces. Totodată, dumnealui a subliniat că activitatea Agenției Rezerve Materiale trebuie să fie una cât mai transparentă și coordonată cu toți beneficiarii, în special în procesul de distribuție a motorinei, precum și reîmprospătare a rezervelor de grâu. Mai mult ca atât, munca agenției nu trebuie să fie compromisă de unii politicieni prin dezinformări cu scopul obținerii unei prezențe mediatice.

La rândul său, directorul ARM, Gheorghe Tretiacov, în debutul discuțiilor a menționat că Agenția a început din data de 14 iunie 2021 să distribuie motorina agricultorilor care au solicitat cantități mai mici de 2500 litri per persoană, cantitatea minimă eliberată fiind 9 litri. De asemenea, domnul director a specificat că Republica Moldova a primit circa 5 mii tone, urmând să mai beneficieze de o mie tone până la sfârșitul lunii iulie. Acest ajutor urmează să fie distribuit la 3416 agenți economici.

,,La ziua de azi noi am repartizat 1404 tone la 190 de agenți economici. Aceștia sunt agenți economici care au avut de primit mai mult de 2500 litri de motorină. Este pentru prima dată când motorina le este adusă beneficiarilor. De ieri am început să distribuim motorina agenților economici care au solicitat cantități mai mici. Am avut caz când am ajuns cu motorina până la un agent economic acasă, la 18.30-18.40, unde dumnealui ne-a comunicat că lucrează doar până la ora 18.00. Că îi timpul lui liber. Am fost nevoiți să întoarcem mașina de la Orhei la Ocnița, cu aproape patru tone de motorină ”, a menționat Gheorghe Tretiacov.

La întrebarea ministrului afacerilor interne, Pavel Voicu, privind transparența proceselor de distribuție, directorul Agenției Rezerve Materiale, a subliniat că zilnic pe site-ul Agenției, între orele 8:00-9:00, sunt publicate listele cu beneficiari, iar toate apelurile solicitanților sunt examinate (săptămânal circa 1700).

Ce ține despre gestionarea rezervelor de stat de grâu, Gheorghe Tretiacov, a concretizat că Agenția a împrospătat în total 37 mii de tone de grâu. Din roada 2016, au fost împrospătate 16 855 tone, fiind transferată în conturile Agenției 68 mln 596 de mii de lei, sumă care rămâne în calitate de garanție și nu poate fi utilizată în oricare alte scopuri. Pentru a doua tranșă, s-au împrospătat 20787 tone de grâu, fiind debursată o garanție de peste 100 mln lei și garanția bancară de 52,5 mln lei.

În finalul ședinței, ministrul Pavel Voicu, a solicitat eliberarea ajutorului sub formă de motorină în termeni utili, pentru ca agricultorii să reușească să o folosească la strângerea roadei din acest an.

loading...

Comments are closed.