ULTIMA ORĂ // Maia Sandu anunță că nu va ataca la CC instituirea Stării de urgență

Președintele Maia Sandu anunță că nu va ataca la CC instituirea Stării de urgență, impusă astăzi printr-o hotărâre a Parlamentului, informează tv8.md

„Deocamdată nu voi ataca decizia la CC, însă dacă nu voi vedea niciun efect – desigur îmi rezerv dreptul să acționez”, a declarat Maia Sandu la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„Voi aștepta să văd efectele introducerii stării de urgență. Voi acționa în 2-3 săptămâni dacă nu văd rezultate!”, a adăugat președinta țării.

Amintim că astăzi, cu votul a 52 de deputați, a fost adoptată hotărâre prin care în țară a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile.

Hotărârea a fost aprobată în temeiul art. 66 lit. m) din Constituţia Republicii Moldova (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr. 78, art. 140), cu modificările ulterioare, art. 19 din Legea nr. 212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr. 132-137, art. 696), cu modificările ulterioare.

Totodată, Hotărârea se bazează pe Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova privind necesitatea declarării stării de urgență.

În proiect se arată asupra capacității limitate a întregului sistem de sănătate, insuficienței critice a locurilor în secțiile de terapie intensivă, numărului total de pacienți spitalizați cu forme grave și medii, creșterii numărului de decese, suprasolicitării segmentului de medicină primară, precum și asupra dinamicii negative și necontrolabile a indicatorilor de sănătate publică. În condițiile situației dificile și răspândirii extrem de rapide a contaminărilor, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) are capacități legale și de control limitate.

Potrivit Hotărârii Parlamentului privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe perioada stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1) instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;

2) instituirea unui regim special de circulaţie pe teritoriul ţării;

3) introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;

4) stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entităţile;

5) interzicerea desfăşurării adunărilor, manifestaţiilor publice şi a altor acţiuni de masă;

6) dispunerea, la necesitate, a raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;

7) coordonarea activităţii mijloacelor de informare în masă privind: a) informarea populaţiei despre cauzele şi proporţiile situaţiei excepţionale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situaţii şi protecţia populaţiei; b) familiarizarea populaţiei cu regulile de comportare în timpul situaţiei excepţionale; c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii;

8) modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice;

9) interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;

10) chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii;

11) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;

12) efectuarea altor acţiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării şi lichidării consecinţelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Hotărârea prevede că dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Toate dispoziţiile emise de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova intră în vigoare din momentul adoptării.

Parlamentul Republicii Moldova va informa, în termen de 3 zile, Secretarul General al ONU şi Secretarul General al Consiliului Europei despre prezenta hotărâre şi cauzele adoptării acesteia.

Hotărârea intră în vigoare la data adoptării, se aduce de îndată la cunoştinţa populaţiei prin mijloacele de informare în masă şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share