Alte știri

ULTIMA ORĂ // Moldovenii cu cetățenie română pot descărca certificatul digital COVID-19 chiar dacă s-au vaccinat în Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ambasada României în Republica Moldova informează că România a început să emită, din 1 iulie 2021, Certificatul digital al UE privind COVID-19, care atestă vaccinarea, testarea sau vindecarea titularilor acestui document. Scopul acestui Certificat digital este facilitarea liberei circulații în interiorul Uniunii Europene și în statele din Spațiul Economic European, pe durata pandemiei de COVID-19. Certificatul poate fi emis/descărcat inclusiv pentru românii vaccinați în alte țări, inclusiv în Republica Moldova. Astfel, moldovenii cu dublă cetățenie pot descărca certificatul digital COVID-19 chiar dacă s-au vaccinat în Moldova.

Certificatele digitale se eliberează de către Ministerul Sănătății, prin portalul Sistemului informatic integrat de emitere și verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19 (SII-CDC), care poate fi accesat începând cu 1 iulie 2021 la următoarea adresă: https://certificat-covid.gov.ro

Potrivit prevederilor Regulamentului UE, certificatele privind COVID-19 eliberate de un stat membru înainte de 1 iulie 2021 sunt acceptate de celelalte state membre până la 12 august 2021. Practic, va exista o perioadă tranzitorie de șase săptămâni în care ambele tipuri de documente/ dovezi sunt valide la nivel european.

Certificatul digital are aplicabilitate exclusivă între statele membre UE (în baza principiului liberei circulații) și confirmă una din următoarele situații:

– titularului i-a fost administrat un vaccin împotriva COVID-19; certificatul poate fi eliberat după fiecare doză de vaccin;

– titularul a efectuat un test RT-PCR sau un test antigenic rapid din lista de teste agreată la nivel UE;

– titularul s-a vindecat după ce a fost infectat cu SARS-CoV-2, aspect dovedit cu rezultatul pozitiv al unui test PCR, prin certificatul de vindecare.

Certificatul digital se eliberează, ca regulă, de către un stat membru UE pentru următoarele categorii de cetățeni vaccinați, testați sau trecuți prin boală pe teritoriul respectivului stat membru:

– cetățenii naționali proprii

– alți cetățeni UE/ SEE

– cetățenii terți rezidenți pe teritoriul respectivului stat membru.

Potrivit legislației române, certificatul digital de vaccinare poate fi eliberat, la cerere, și cetățenilor români din state terțe, precum și membrilor de familie ai acestora, în anumite condiții (să prezinte dovezi fiabile privind dovada de vaccinare și persoana respectivă să fi fost vaccinată cu un vaccin recunoscut/ acceptat de România, așa cum sunt acestea publicate pe site-ul Ministerului Sănătății – http://www.ms.ro/certificat-digital-covid-19/). Precizăm că, în cazul cetățenilor români rezidenți în state terțe, certificatul digital se eliberează doar pentru vaccinare.

Important!

• Certificatul digital este gratuit!

• Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.

• La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR.

• Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un call-center la numărul de telefon +4021.414.44.25. Semnalarea erorilor apărute în eliberarea certificatelor digitale UE se poate efectua la adresa de email certificat-covid@ms.ro

loading...

Comments are closed.