ULTIMA ORĂ // Octavian Armașu a fost revocat din funcția de Guvernator al BNM

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a fost revocat din funcție. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 81 de deputați din PAS și BCS, la propunerea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Revocarea din funcție a guvernatorului BNM a fost înaintată după audierile organizate astăzi de Parlament cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. În document se constată „activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în contextul auditului proceselor și persoanelor implicate în dosarul «Frauda Bancară»”. Totodată, în proiectul de hotărâre se stipulează că guvernatorul BNM, Octavian Armașu, nu a îndeplinit condițiile de exercitare a atribuțiilor stabilite în legislație.

Tot în cadrul ședinței plenare de astăzi a fost adoptat un proiect de hotărâre, elaborat de Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care prevede că activitatea instituțiilor responsabile de procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar este una ineficientă și insuficientă. Respectiv, aceste instituții vor prezenta, în termen de trei luni, în plenul Parlamentului, acțiunile întreprinse pentru a recupera prejudiciile din frauda bancară și acțiunile ulterioare în vederea îmbunătățirii procesului de recuperare.

Menționăm că astăzi au avut loc audieri privind evoluția dosarului „Furtul miliardului”. Reprezentanții Centrului Național Anticorupție, ai Serviciului de Informații și Securitate, ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, ai Băncii Naționale a Moldovei au prezentat informații despre progresul înregistrat în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. Totodată, responsabilii au răspuns la întrebările deputaților la acest subiect. Tot astăzi, reprezentanții Procuraturii Generale au prezentat informații la acest subiect, într-o ședință închisă organizată de Comisia economie, buget și finanțe și Comisia juridică, numiri și imunități.

Total
0
Shares
Total
0
Share