Politică

ULTIMA ORĂ // Populismul Maiei Sandu a ajuns la fund: Moldova va cumpăra vaccin anti-COVID-19 produs în China, deoarece alți producători nu au stocuri libere

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, a avut loc ședința Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, în cadrul căreia a fost examinată oferta producătorului de vaccin împotriva COVID-19, SINOVAC BIOTECH LIMITED din China, singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), producătorilor de vaccin.

Astfel, în urma analizei ofertei, membrii Comitetului au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare.

Vaccinul CoronaVac este aprobat în 17 țări, inclusiv și în Ucraina. Vaccinul se administrează intramuscular, în 2 doze, la un interval de 28 de zile. Acesta se păstrează la temperatura de 2-8 grade Celsius.

Până la ora actuală, CAPCS a lansat două proceduri de achiziție: negociere fără publicare prealabilă a anunțului de participare și licitație deschisă, în cadrul cărora nu a fost depusă nicio ofertă. Invitații au fost transmise producătorilor de vaccin împotriva COVID-19: Pfizer Inc, Moderna Inc, Johnson & Johnson Inc, AstraZeneca PLC, Sinopharm Group Co. Ltd, Russian Direct Investment Fund, Serum Institute of India, AstraZeneca/SK Bioscience Co.Ltd, Sinovac Biotech Ltd. și CanSino Biologics Inc.

Menționăm că, CAPCS continuă negocierile directe, exclusiv cu producătorii de vaccin împotriva COVID-19, pentru asigurarea țării cu doze de vaccin în contextul implementării Planului național de imunizare împotriva COVID-19.

Amintim că președintele Maia Sandu se lăuda, pe Facebook, că va aduce vaccinuri Pfizer, Moderna sau J&J, după care i-a scris și lui Putin să-i vândă Sputnik. Totuși, aceste companii nici nu au prezentat ofertele lor de participare la procedura de achiziții, închisă astăzi. Mai mult, Pfizer a anunțat oficial că nu are vaccin disponibil și pentru Moldova, iar Moderna a menționat că ar putea să ne livreze acest ser tocmai în 2022.

“Am reușit să obținem deschiderea și angajamentul ca Republica Moldova să aibă acces la vaccinul Pfizer atât prin donația prin platforma COVAX, cât și ca achiziție proprie, datorită discuțiilor pe care le-am avut cu conducerea companiei Pfizer pentru a elimina obstacolele birocratice. La 30 martie am fost anunțați că, până la sfârșitul lui iunie, în Republica Moldova vor veni 100.620 de doze de vaccin Pfizer sub formă de donație. La 31 martie am început negocierile pentru procurarea directă a unui lot de vaccin.

Am inițiat discuții cu partenerii internaționali pentru a obține ajutor în achiziționarea mai rapidă și la preț mai bun a vaccinurilor necesare pentru toată populația. Am trimis peste 30 de scrisori către liderii altor state pentru a solicita ajutor cu doze de vaccin pentru cetățenii noștri”, s-a lăudat Maia Sandu în raportul său de activitate în primele 100 de zile de mandat.

loading...

Comments are closed.