Politic

Ultima oră! Președintele Igor Dodon îl propune pe Victor Gaiciuc pentru funcția de Ministru al Apărării

Pinterest LinkedIn Tumblr

După ce ieri Igor Dodon a venit cu o replică pe facebook, prin care a spus că nu va accepta categoric candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, astăzi președintele a venit cu propria candidatură.

Astfel, într-o conferință de presă, Dodon a anunțat că a semnat un decret prin care anunță Guvernul că refuză candidatura lui Sturza și în același timp vine cu propunerea ca Victor Gaiciuc, să fie numit în respectiva funcție.

Presa a scris anterior că Igor Dodon ar putea să-l înainteze pe Victor Gaiciuc pentru această funcție. Informația este foarte probabilă dat fiind că Victor Gaiciuc a mai deținut funcția de ministru al Apărării în perioada 2001-2004.

Mai mult, Gaiciuc se pare că este și foarte apropiat de președintele Dodon, apărând adesea alături de el la mai multe manifestații publice.

Anterior, Gaiciuc a făcut mai multe declaranții scandaloase despre Ucraina. În cadrul unei conferinţe la Academia de Ştiinţe a Moldovei, Gaiciuc a menţionat că exemplul Donbasului este demn de toată admiraţia, având în vedere că rebelii din regiune au reuşit să opună rezistenţă armatei ucrainene.

Victor Gaiciuc s-a născut la data de 12 martie 1957 în satul Pepeni, raionul Sângerei. A absolvit Școala superioară militară de aviație din Harkov (în 1978) și apoi a studiat la Academia Militar-Politică din Moscova, Departamentul forțelor armate aeriene (1986-1989), obținând ulterior titlul științific de Doctor în științe istorice. În anul 1997 a urmat cursuri la Colegiul NATO din Roma.

După absolvirea Școlii de aviație din Harkov, în perioada 1978-1986, a fost pilot, pilot principal, comandant de patrulă, locțiitor de comandant de escadron al regimentului de aviație în districtele militare Zabaikalie și Belarus. După cursurile militare superioare absolvite la Moscova, revine în anul 1989 în calitate de șef al Departamentului Instruire și apoi adjunct al comandantului Regimentului de Aviație, responsabil de instruirea personalului în districtul militar Belarus al Armatei Sovietice.

În anul 1993, Victor Gaiciuc se reîntoarce în Republica Moldova, unde este numit în funcția de specialist principal, șef al Secției pentru pregătire umanitară a Direcției Instruire a Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Din anul 1994 este șef al Direcției Instruire. La data de 3 iunie 1997 este numit în funcția de viceministru al apărării, fiind responsabil de instruirea personalului, legislație militară și relații internationale. Este revocat din această funcție la 7 aprilie 1999 . Apoi între anii 1999-2000 a îndeplinit funcția de comisar în Departamentul Militar Administrativ al Ministerului Apărării al Republicii Moldova. La 14 aprilie 2000 este numit din nou în funcția de viceministru al apărării, responsabil pentru cooperarea internațională (Parteneriatul pentru Pace, programe de cooperare NATO).

În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, la data de 19 aprilie 2001, colonelul Victor Gaiciuc este numit în funcția de ministru al apărării în Guvernul Vasile Tarlev. La data de 20 februarie 2002, a fost avansat la gradul militar de general de brigadă.

A fost demis din această funcție la 15 octombrie 2004, prin decret prezidențial, după ce Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a făcut un demers pentru demiterea sa, fiind criticată activitatea Ministerului Apărării, care a tolerat lipsa unei evidențe reale a patrimoniului militar al Armatei Naționale și cazurile de încălcare a drepturilor militarilor în termen. Această revocare a avut loc ca urmare a unui scandal legat de sustragerea ilegală din depozitele Armatei Naționale a unui lot de arme: 200 de grenade F-1; 31 de aruncătoare de grenade; 90 mii de muniții.

loading...

Write A Comment