Reducerea pedepselor pentru infracțiuni de corupție, decisă prin modificări legislative în septembrie 2024, a dus la o creștere semnificativă a numărului de dosare penale închise din cauza expirării termenului de prescripție. Potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, în 2024 au fost încetate 94 de cauze din acest motiv, comparativ cu 39 de cazuri în 2023 și 58 în 2022. Aceste schimbări legislative, promovate de Ministerul Justiției și votate în Parlament cu sprijinul deputaților PAS, fiind ulterior promulgate prin semnătura Maiei Sandu, au redus drastic pedepsele pentru mai multe fapte de corupție, diminuând astfel și termenele de prescripție.
De exemplu, pentru coruperea pasivă (art. 324 alin. (3) Cod penal), pedeapsa maximă a fost redusă de la 15 la 3 ani de închisoare, iar termenul de prescripție de la 20 la 5 ani, explică PA. Pentru alte categorii de funcționari publici, precum deputații, miniștrii sau judecătorii, pedepsele au fost scurtate de la 12 la 2 ani, iar termenul de prescripție a scăzut de la 15 la doar 3 ani. Aceste modificări afectează grav capacitatea sistemului judiciar de a sancționa faptele de corupție, oferind totodată posibilitatea unor oficiali de rang înalt să scape de răspunderea penală.
Chiar dacă în 2024 au fost pronunțate sentințe în 183 de cauze penale, implicând 251 de persoane – o creștere față de anul precedent – doar 23 dintre cei condamnați au primit pedepse cu închisoare executorie, cifră care rămâne similară cu cea din 2023. Totuși, peste 20% dintre aceste cauze au fost soluționate prin încetare din cauza intervenției termenului de prescripție, ceea ce subminează eforturile Procuraturii Anticorupție.
Procurorii subliniază că această situație complicată a fost agravată și de provocările interne ale instituției, care a pierdut 10 acuzatori de stat prin demisie, delegare și suspendare în 2024. Cu toate acestea, Procuratura a reușit să obțină confiscarea unor sume importante de bani de la cei condamnați, în beneficiul statului și al cetățenilor.
Reducerea pedepselor pentru corupție, asociată cu termene mai scurte de prescripție, generează îngrijorări serioase privind angajamentul autorităților în combaterea corupției. Aceste schimbări legislative riscă să afecteze grav încrederea publicului în justiție și să perpetueze impunitatea pentru faptele de corupție comise de oficiali de rang înalt.