Ultima oră: Procurorul General oferă detalii despre procesul penal privind finanțarea ilegală a PSRM!

Procurorul General oferă detalii despre procesul penal privind finanțarea ilegală a PSRM, eduard harujen procuratura generala republica moldova, socialistii dodon putin, finantarea partidelor politice, 

Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova, vorbește despre procesul penal inițiat de procurori pe marginea finanțării ilegale a Partidului Socialiștilor din surse provenite din Rusia. Declarațiile au fost făcute astăzi pentru Zdg.md. 

„Imediat ce au apărut aceste informații în mass-media, Procuratura s-a autosesizat și a inițiat un proces penal. Asta este o activitate firească a Procuraturii, de a reacționa la toate informațiile, care indică, într-un fel sau altul, la ilegalități. Așa am făcut-o de fiecare dată. Circumstanțele sunt examinate prin prisma faptelor de finanțare ilegală a partidelor politice și spălare de bani. În investigații sunt antrenați mai mulți procurori din mai multe subdiviziuni, dar și specialiști și ofițeri din mai multe instituții de stat, inclusiv cu atribuții speciale de investigație. Astfel de fapte comportă un risc major pentru securitatea statului și funcționarea democrației”, susține Harunjen.
 
Procurorii au ridicat probe. Ele sunt examinate. A fost ridicat inclusiv acel video. Veridicitatea o vor stabili specialiștii în domeniu. Sunt audiate mai multe persoane. Cât despre celălalt dosar penal în care era vizată finanțarea PSRM-ului cu bani din Bahamas, gestionat de Procuratura Anticorupție, Harunjen a menționat că „informațiile apărute în spațiul public au dat o lumină nouă la tot ce exista până acum la subiect. De multe ori, până acum, primeam denunțuri, plângeri, doar că nu erau altceva decât declarații ale politicienilor. Asemenea investigații sunt de durată și ele implică autorități și din alte state”.
 
Întrebat cum va acționa ancheta, ținând cont de faptul că președintele R. Moldova, cel de la declarațiile căruia a pornit procesul penal are imunitate, Harunjen a făcut referire la prevederile Constituției. „Constituția stabilește gradul de inamovibilitate al președintelui. Noi vom ține cont de aceste prevederi și nu vom încălca cerințele Constituției. Noi putem avansa în investigații și putem investiga faptele care constituie infracțiune, doar că există unele elemente de imunitate. Dacă studiați articolul 81 din Constituție, veți putea înțelege despre ce este vorba”, zice procurorul general.
 
Articolul 81
Incompatibilităţi şi imunităţi
(1) Calitatea de Preşedinte al Republicii Moldova este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite.
(2) Preşedintele Republicii Moldova se bucură de imunitate. El nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului.

(3) Parlamentul poate hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui Republicii Moldova, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor aleşi, în cazul în care săvîrşeşte o infracţiune. Competenţa de judecată aparţine Curţii Supreme de Justiţie, în condiţiile legii. Preşedintele este demis de drept la data rămînerii definitive a sentinţei de condamnare.

Amintim că într-o înregistrare video publicată în presă, Igor Dodon spunea lui Plahotniuc că lunar PSRM ar fi finanțat cu până la un milion de dolari și că partenerii săi de discuție din Rusia i-ar fi spus ca PDM să plătească PSRM-ul pentru că se află la guvernare.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share