Politic

ULTIMA ORĂ // Rusia continuă investigația în dosarul penal împotriva lui Plahotniuc, Platon și Usatîi

Pinterest LinkedIn Tumblr

Anchetatorul Departamentului de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei continuă să investigheze dosarul penal împotriva lui Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi, care sunt acuzați că au condus, au participat la o organizație criminală internațională și că au retras din Federația Rusă pe cale ilegală tranzacții valutare peste 500 de miliarde de ruble rusești, a anunțat astăzi Ministerul Afacerilor Interne de la Moscova.

În cadrul cercetării prealabile, s-a stabilit că din iunie 2013 până la sfârșitul anului 2014, proprietarul băncii moldovenești SA Moldindconbank, Veaceslav Platon, împreună Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova și fost deputat în două Legislaturi, precum și cu Alexander Korkin, cu legături corupte și de afaceri în sectorul bancar, au dezvoltat un mecanism de retragere a fondurilor clienților din sistemul financiar al Federației Ruse.

Pentru a-și pune în aplicare planurile, aceștia l-au atras Renato Usatîi, politician moldovean, cetățean al Federației Ruse și al Republicii Moldova, care are o resursă financiară și politică semnificativă în țara noastră. La fel, i-au atras și pe proprietari unui număr de bănci rusești, O. Vlasov, A. Grigoriev și O. Kuzmin, care au oferit instituțiilor lor bancare ca instrument pentru comiterea unei infracțiuni. Au mai fost atrași inclusiv bancherii R. Yusupov și V. Sharipov, precum și avocații A. Sobolev și L. Pakhomov. Aceste persoane, în cooperare cu directorul SA Moldindconbank, Elena Platon, cu ajutorul documentelor fictive au asigurat transferul zilnic a sute de milioane de dolari SUA și euro în conturile bancare ale unui nerezident.

Prin dispoziția anchetatorului Departamentului de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi au fost acuzați în lipsă de săvârșirea infracțiunilor prevăzute în părțile 1 și 2 ale articolului 210, partea 3 a articolului 193 din Codul penal al Federația Rusă. Aceștia sunt acuzați de conducere și participare la comunitatea criminală internațională și de tranzacții ilegale de schimb valutar cu nerezidenți.

Tribunalul Districtual Tverskoy din Moscova în privința persoanelor de mai sus, în lipsă, a ales o măsură preventivă sub forma detenției. Inculpații au fugit de la organele de drept din Federaţia Rusă şi au fost trecuţi pe lista de urmărire internaţională.

Departamentul anchetat al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, prin Parchetul General al Rusiei, a solicitat extrădarea inculpaților Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi, care sunt cetățeni atât ai Federației Ruse, cât și ai Republicii Moldova.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a refuzat extrădarea lui Veaceslav Platon în Federația Rusă. Până în prezent, nu s-au primit răspunsuri la întrebări similare referitoare la Renato Usatîi și Vladimir Plahotniuc.

Urmărirea penală a lui Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi continuă, organele de drept ruse desfășoară activități de căutare operațională în cadrul căutării internaționale a acestor persoane.

În cazul extrădării acuzaților, în conformitate cu sancțiunile articolelor Codului Penal al Federației Ruse, aceștia riscă pedepse sub formă de închisoare de până la 20 de ani.

După cum s-a raportat anterior, Departamentul de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei a finalizat ancheta a cinci dosare penale împotriva celor acuzați de retragerea a peste 173 de miliarde de ruble din Federația Rusă prin tranzacții valutare ilegale.

Prin sentințele tribunalelor districtuale Tverskoy și Presnensky din orașul Moscova, O. Kuzmin, A. Grigoriev și Elena Platon, cu care au fost încheiate acorduri de cooperare înainte de proces, au fost condamnați la închisoare de la 9 la 12 ani cu executarea pedepsei într-o închisoare cu regimuri stricte și generale și confiscarea proprietăților. Sentințele au intrat în vigoare și sunt puse în executare.

Cauzele penale împotriva lui A. Korkin, A. Sobolev, L. Pakhomov, O. Vlasov, R. Yusupov și V. Sharipova sunt examinate în esență în instanțele districtuale Tverskoy și Preobrazhensky din Moscova.

Investigarea altor episoade de activități ilegale ale comunității criminale internaționale continuă.

loading...

Comments are closed.