Actual

ULTIMA ORĂ // Șeful unei întreprinderi municipale din Chișinău și trei agenți economici, reținuți de PA și CNA pentru acte de corupție

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procuratura anticorupție informează că, astăzi 01 iunie 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii CNA l-au reținut pe șeful unei întreprinderi municipale de alimentație publică din Chișinău și trei administratori ai unor agenți economici, în cadrul unor dosare penale, pornite pe fapte de corupere pasivă (art.324 din Codul penal) și corupere activă (art.325 din Codul penal).

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Aceștia sunt bănuiți că ar fi acționat în complicitate, trucând contracte de achiziționare a produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din capitală, astfel cauzând prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului local.

Cazul a fost documentat de CNA și procurori pe parcursul mai multor luni, timp în care au fost acumulate probe privind funcționarea unei scheme de corupție, organizată de șeful întreprinderii municipale în comun cu câțiva agenți economici. Potrivit datelor anchetei, funcționarul încheia cu agenții economici, din numele Primăriei, contracte de furnizare a alimentelor pentru instituțiile școlare și preșcolare, iar aceștia, drept recompensă, trebuiau să-i ofere un comision din fiecare contract semnat. Funcționarul le-ar fi sugerat complicilor săi să majoreze fictiv prețul de achiziție a produselor alimentare, iar diferența de preț să i-o dea lui. Din informațiile obținute, comisionul perceput de pe fiecare contract se ridica până la 25 la sută, iar transmiterea banilor avea loc chiar în biroul șefului.

În procesul documentării cazului au fost constatate episoade de transmitere a mai multor sume de bani, acestea variind între 5000 de lei până la 18 000 de lei. Pentru acumularea altor probe, pertinente pentru cauză, CNA și procurorii anticorupție au efectuat, în această dimineață, 18 percheziții la mai multe adrese din mun. Chișinău. Acțiunile de urmărire penală îi vizează pe șeful întreprinderii și trei furnizori de produse alimentare pentru școlile și grădinițele din Chișinău.

În cadrul perchezițiilor, au ridicat diferite sume de bani, în lei și valută străină, de la persoanele supuse perchezițiilor, documente contabile, contracte și alte informații relevante pentru examinarea obiectivă și multilaterală a cazului.

Funcționarul și cei trei agenți economici au fost reținuți pentru 72 de ore și au fost escortați la CNA pentru a fi audiați. Aceștia sunt bănuiți de corupere pasivă și activă. În prezent, au loc și alte acțiuni de urmărire penală pentru a elucida toate aspectele cazului.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi în aer liberAr putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare şi text care spune „CNA CNA”Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi text care spune „CN 2 CNA CNA”

Comunicat de presă

loading...

Comments are closed.