Alte știri

ULTIMA ORĂ // Sergiu Litvinenco a sesizat CC cu privire la neconstituționalitatea legii prin care SIS a revenit în subordinea Parlamentului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a sesizat Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legii prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea Președintelui Republicii Moldova.

De asemenea, a solicitat suspendarea acțiunii legii până la examinarea în fond a sesizării.

„Coaliția Dodon-Șor la adoptarea legii au încălcat mai multe prevederi ale Constituției Republicii Moldova atât pe fond, cât și pe procedură, printre care:

1) Articolul 87 alin.(4), care prevede că Preşedintele Republicii Moldova poate lua măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii publice. Prin cee ce a făcut noua coaliție, aceste prevederi constituționale sunt golite de conținut.

2) Articolul 2 (suveranitatea aparține poporului) coroborat cu art.38 și art.39, prin faptul că Președintelui i se iau atribuții care existau la momentul alegerilor propriu-zis. Oamenii au votat un președinte cu anumite atribuții, respectiv președintele trebuie să aibă poosibilitatea de a-și exercita mandatul oferit conform competențelor conținute în legislație la momentul alegerilor.

3) Articolul 1 alin.(3) – principiul statului de drept prin faptul că: a) au fost încălcate flagrant procedurile parlamentare într-o măsură care excede cu mult autotomia regulamentară și b) principiul stabilității juridice și previzibilității legislației, întrucât aceleași articole se modifică deja a treia oară timp de patru ani.
Toate derapajele de la principiile democratice și ale statului de drept pe care le comite coaliția mizerabilă Dodon-Șor vor fi reclamate în vederea stopării lor. În plus la asta, vom lupta prin toate mijloacele posibile pentru a debarca de la guvernare hoții și corupții din actualul Parlament, astfel încât să declanșăm alegeri parlamentare”, a punctat deputatul.

Video care nu va apărea în presa Maiei Sandu: Deputatul Igor Grosu a aruncat cu apă și a distrus tehnica Parlamentului

loading...

Comments are closed.