Politică

ULTIMA ORĂ // Sesizarea privind desemnarea Nataliei Gavrilița la funcția de premier, declarată inadmisibilă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Curtea Constituțională anunță că a examinat admisibilitatea sesizării nr. 67a/2021 pentru controlul constituționalității Decretului Președintelui Republicii nr. 25-IX din 27 ianuarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcția de Prim-ministru, iar în privința acesteia a fost emisă și Decizia nr. 47 din 1 aprilie 2021.

“În baza Decretului contestat, dna Natalia Gavrilița a solicitat votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului. Pe 11 februarie 2021, Parlamentul a examinat solicitarea candidatului la funcția de Prim- ministru și nu a susținut-o. Astfel, prin respingerea solicitării de învestitură a Guvernului, Decretul contestat s-a consumat. În jurisprudența sa, Curtea a statuat că actele consumate nu pot fi supuse controlului de constituționalitate (a se vedea HCC nr. 13 din 21 mai 2020, § 38; DCC nr. 94 din 21 septembrie 2017, § 37). Așadar, Curtea reține că sesizarea este lipsită de obiect şi nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”, și-a motivat Curtea decizia adoptată.

Prin urmare, Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea pentru controlul constituționalității Decretului privind desemnarea candidatului pentru funcția de Prim- ministru, depusă de Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

Decizia integrală poate fi citită pe pagina web a Curții Constituționale.

loading...

Comments are closed.