Actual

ULTIMA ORĂ // Situație excepțională în municipiul Chișinău în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Situație excepțională în municipiul Chișinău în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, iar în acest context a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Potrivit primarului mun. Chișinău, în urma majorării tarifului la energie, creșterea cheltuielilor operaționale în urma creșterii indicelui inflației, la finele anului curent, ACC înregistrează un deficit de peste 400 mil. lei, iar pentru anul 2023, deficitul se ridică la valoarea de 700 mil. lei.

Aprovizionarea cu apă și canalizare a fost dezbătută și joi în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău, care a fost convocată special pentru acest subiect.

Situația financiară a întreprinderii înregistrează indici negativi, astfel că în prezent este în imposibilitate de a achita energia electrică și toate plățile salariale.

Iar în lipsa unei măsuri de ajustare a tarifului, societatea se află în imposibilitate de a livra apă către consumatori.

Situația financiară precară în care se află ACC este rezultatul unui tarif care nu acoperă nici pe departe costurile operaționale și obligațiunile operatorului, fiind unul cel mai mic pe țară.
Din acest motiv este imperios să fie întreprinse acțiuni, să fie identificate soluții pentru a stopa declinul financiar al întreprinderii.

„Apă-Canal Chișinău” se confruntă cu dificultăți ca urmare a semnării în anul 2013 a unor acorduri de împrumut cu BERD și BEI, fiecare în valoare de 24 de milioane de Euro, în niște condiții care sunt irealizabile pentru întreprindere.

Două din cele mai importante condiții care au fost impuse de bănci și care sunt imposibil de realizat de către operator sunt: ajustarea tarifului (care nu depinde de ACC și este doar de competența regulatorului), iar a doua condiție este deținerea pe conturile întreprinderii blocate permanent a sumei de 2 milioane de euro.

Totodată, din 2015 „Apa-Canal” a început plățile pentru rambursarea creditului, plăți care nu aveau nicio acoperire în tarif.

Asemenea credite, de regulă urmează a fi încheiate la nivel de Guvern sau cel puțin, la nivel de municipalitate. Or, condițiile impuse de bănci nu puteau fi respectate din start de „Apă-Canal Chișinău”, iar aceasta a condus la situația financiară în care se află astăzi societatea.

Astfel, se constată riscul de sistare a serviciului de apă și canalizare a locuitorilor municipiului Chișinău, în condițiile crizei resurselor energetice care generează neacoperirea costurilor operaționale și a obligațiunilor operatorului.

Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău a pus în sarcina SA „Apă-Canal Chișinău” să perfecteze și să prezinte Consiliului Municipal Chișinău proiectele de decizie privind cesiunea Contractului de finanțare încheiat între „ACC” SA și BERD, BEI și respectiv, proiectul de decizie privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare și epurare a apelor uzate.

”Vom convoca și ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău și vom include pe ordinea de zi a Forului chestiunile enunțate pentru a fi examinate.

Mai mult, CSE a municipiului Chișinău a constatat circumstanțele privind necesitatea adoptării deciziilor în regim de urgență, fără consultarea cetățenilor, asociațiilor constituite, altor părți interesate”, a declarat Ceban.

loading...

Comments are closed.