Alte știri

Ultima oră! Spania va fi condusă de un Premier socialist!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), condus de Pedro Sanchez, a reuşit să obţină voturile necesare şi să-l demită, prin moţiune de cenzură, pe premierul conservator Mariano Rajoy.

În vârstă de 63 de ani, Mariano Rajoy era premier al Spaniei din decembrie 2011, transmite Adevarul.

Eşti pregătit să demisionezi? Demisionează astăzi şi vei pleca după voinţa ta. Faci parte din trecut, aparţii unui capitol pe care ţara îl va lăsa în urmă“, i-a transmis joi principalul său rival politic, Pedro Sanchez, după obţinerea majorităţii prin alăturarea Partidului Naţional Basc (PNV) la moţiunea de cenzură.

Susţinerea PNV i-a oferit lui Sanchez 180 de voturi, cu patru peste majoritatea absolută.

Mariano Rajoy şi-a recunoscut vineri dimineaţă înfrângerea.

Putem să presupunem că moţiunea de cenzură va fi adoptată. În consecinţă, Pedro Sanchez va fi noul preşedinte al guvernului“, a spus Rajoy, felicitându-şi rivalul.

Toţi cei 180 de deputaţi din opoziţie au votat pentru destituirea lui Mariano Rajoy.

AFACEREA „GURTEL“

Liderul Partidului Popular (PP, conservator) a căzut pe fondul unui scandal de corupţie.

Fostul trezorier al PP, Luis Barcenas, a fost condamnat la 33 de ani de închisoare în afacerea „Gurtel“.

Douăzeci şi nouă de persoane – printre care numeroase cadre şi aleşi ai PP – au fost condamnate în acest dosar la 351 de ani de închisoare în total, pentru corupţie, deturnare de fonduri publice sau spălare de bani.

Potrivit deciziei tribunalului, PP a fost un „beneficiar“ de fonduri obţinute ilegal de aleşi. Partidul lui Rajoy va trebui să ramburseze 250.000 de euro.

Este vorba de crearea, între partid şi un grup privat, a unui „sistem autentic şi eficient de corupţie instituţională prin intermediul unor mecanisme de manipulare a contractelor publice“, arată decizia judecătorească.

PEDRO SANCHEZ, NOUL LIDER SPANIOL

În aceste circumstanţe, Pedro Sanchez, în vârstă de 46 de ani, se pregăteşte să devină noul premier al Spaniei.

Pedro Sanchez (Stânga) dând mana cu Pablo Iglesias, liderul Podemos FOTO EPA-EFE

Liderul socialist va fi învestit luni şi îşi va prezenta cabinetul săptămâna viitoare.

El a dat de înţeles că va încerca să guverneze până la sfârşitul actualei legislaturi, la jumătatea anului 2020.

Majoritatea partidelor din Spania sunt proeuropene, astfel că investitorii nu văd aceleaşi riscuri ca în Italia, acolo unde o coaliţie antisistem a preluat puterea, notează Reuters, potrivit news.ro.

Sanchez, un fost profesor de economie, s-a angajat să respecte bugetul stabilit de Rajoy.

Consilier municipal în Madrid în perioada 2004-2009 şi deputat din 2009, Pedro Sanchez a preluat şefia PSOE în 2014. A pierdut alegerile din decembrie 2015, dar a încercat, fără succes, să facă un guvern împreună cu Ciudadanos şi Podemos. A pierdut şi alegerile din iunie 2016, PSOE înregistrând cel mai slab scor din 1977. În pofida criticilor din interior, Sanchez a rezistat la conducerea partidului său.

Destituirea unui premier spaniol prin moţiune de cenzură este o premieră de la restabilirea democraţiei în Spania, la mijlocul anilor 1970. Altele trei depuse până acum au eşuat, şi anume în 1980, 1987 şi 2017.

loading...

Comments are closed.