ULTIMA ORĂ // Tatiana Răducanu nu beneficiază de imunitate și poate fi cercetată penal, a precizat Procuratura Anticorupție

 

În contextul informației eronate care continuă să circule în spațiul public, Procuratura Anticorupție vine cu unele precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de Procuratura Anticorupție, o parte din care au fost reflectate în scrisoarea Procuraturii Anticorupție din 14 mai 2024. La fel, instituția informează că Tatiana Răducanu, demisă astăzi, nu beneficiază de imunitate și poate fi cercetată penal.

“În cadrul cauzei penale “Frauda Bancară” aflată în gestiunea Procuraturii Anticorupție, se află trei telefoane mobile de model iPhone, ce au fost ridicate de la Veaceslav Platon de reprezentanții autorităților de drept din Ucraina și respectiv predate organului de urmărire penală la 03 noiembrie 2016. Ulterior, telefoanele mobile respective au fost cercetate și recunoscute în calitate de corpuri delicte la cauza penală.

La 15 mai 2023, la Procuratura Anticorupție a parvenit demersul Centrului Național Anticorupție (CNA), prin care s-a solicitat acordul pentru cercetarea informației stocate din telefoanele ale lui Veaceslav Platon care ar conține informații pertinente pentru o altă cauză aflată în exercitarea CNA. Urmare a examinării efectuate de către un ofițer CNA, s-a constatat că informația căutată nu se regăsește în conținutul celor trei telefoane, în acest sens fiind desfășurată o ședință în comun cu Procuratura Anticorupție și CNA pentru a elucida circumstanțele care au justificat înaintarea demersului menționat.

Ulterior, CNA a inițiat o investigație internă cu referire la acest aspect.

La 16 februarie 2024, Procuratura Anticorupție a solicitat de la CNA informații cu referire la investigația internă și despre rezultatele acestor investigații.

În aceste condiții, cu suportul angajaților CNA, a fost stabilit cert că informația care reflectă comunicații în format de mesaje citate în scrisoarea din 14 mai 2024, se păstra la CNA cel târziu din decembrie 2018.

În consecință, la 04 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a efectuat ridicarea informației de la CNA și audierea ofițerului CNA la care se păstra informația în calculator. Până la acea dată, informația extrasă în decembrie 2018 de angajați CNA s-a aflat în calculatorul unui ofițer de urmărire penală al CNA, iar informația dată nu se afla în dosarele în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

Ca rezultat al cercetării prealabile a informației ridicate la 04 aprilie 2024 de către Procuratura Anticorupție, s-a stabilit faptul că, mai multe persoane care au activat în sistemul judecătoresc, al procuraturii și al avocaturii ar fi putut acorda asistență lui Veaceslav Platon și persoanelor din anturajul său pentru diverse activități inclusiv de care este acuzat Veaceslav Platon.

Despre aceste circumstanțe a fost notificată conducerea Procuraturii Anticorupție la 10 aprilie 2024 și după o contrapunere cu informație din surse deschise, la 30 aprilie 2024, a fost înregistrat un proces penal.

Pornirea unui proces penal nu necesită ridicarea imunității persoanelor potențial vizate și reprezintă o fază preliminară a unei proceduri penale. Mai mult ca atât, ,,Membrii comisiilor de evaluare și șefii secretariatelor acestora beneficiază de imunitate funcțională și nu pot fi trași la răspundere pentru opinia exprimată în exercitarea mandatului și a atribuțiilor.” (art. 5 alin. (6) din Legea nr. 252/2023). Imunitatea funcțională este limitată la faptele comise în exercitarea atribuțiilor specifice funcției al cărei corolar este imunitatea și nu este o imunitate absolută. In alte cuvinte, participarea ca membru în Comisia Pre-Vetting sau Comisia Vetting în 2024 nu acordă o imunitate pentru fapte consumate cu ani în urmă.

La moment, Procuratura Anticorupție efectuează investigații în vederea confirmării sau infirmării bănuielii rezonabile privind comiterea unor infracțiuni. Conform Codului de procedură penală, termenul pentru soluționarea unui proces penal este 45 zile.

Codul de procedură penală prevede că materialele urmăririi penale nut pot fi date publicității decât cu autorizația persoanei care efectuează urmărirea penală (art. 212 din Codul de procedură penală). În acest caz, investigația nu se află la faza de urmărire penală, ci la faza preliminară de proces penal, iar investigația este efectuată de către Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, care poate autoriza publicarea informației de interes public.

În cazul fostului Procuror General, i-a fost incriminată infracțiunea prevăzută de art. 177 Cod penal, încălcarea inviolabilității vieții personale, pentru faptul, că a publicat mesaje private, care nu constituiau semnele vreo unei infracțiuni și nu reprezentau interes public, ci doar o simplă curiozitate pentru societate. Spre deosebire, în scrisoarea din 14 mai 2024 adresată către persoane a căror drepturi potențial au fost afectate și nu difuzată în mass-media de către Procuratura Anticorupție, au fost relatate fragmente din discuții care ridică o bănuială a existenței elementelor infracțiunii de corupție, ceea ce reprezintă un interes pentru societate.

Deseori, Procuratura Anticorupție, la fel ca alte organe de drept în Republica Moldova, publică stenograme sau discuții private și interceptate care reflectă o infracțiune și sunt probe în dosare penale de interes public. Astfel de comunicate nu încalcă inviolabilitatea vieții personale.

Procuratura Anticorupție va continua să răspundă la solicitări de acces la informație de interes public, conform legislație, atunci când acțiunile instituției sunt de interes public și divulgarea informației nu afectează ancheta sau drepturile altor persoane.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă”, este explicația PA.

Amintim că Răducanu a demisionat din cadrul Comisiilor de vetting după ce telegraph.md a publicat o scrisoare semnată de Veronica Dragalin, șefa PA. Potrivit documentului, Răducanu este apropiată de Platon, Colenco și Șor și a executat comenzile acestora. Maia Sandu a declarat că nu crede în argumentele Veronicăi Dragalin și că așteaptă probe, iar până la prezentarea acestora o va păstra pe Răducanu în componența CSS, cu acces la secretul de stat.

Total
0
Shares
Total
0
Share