Actualitate

ULTIMA ORĂ // Un alt site care publică informaţii false despre Covid-19 va fi blocat

Pinterest LinkedIn Tumblr

În conformitate cu Dispoziția nr.1 din 01.04.2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Serviciul solicită blocarea site-ului ro.portal-news-24h.xyz, identificat ca sursă cu conținut on-line care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.

Menționăm, că resursa în cauză a publicat o știre falsă cu privire la „deciziile” adoptate de către autoritățile Republicii Moldova, potrivit căreia, „din 15 aprilie Moldova renunță la purtarea obligatorie a măștii”, precum și „deschiderea la 100% a capacității magazinelor și restaurantelor”. În realitate, asemenea decizii nu au fost adoptate până la moment de către autoritățile Republicii Moldova, iar conținutul articolului a fost preluat dintr-o știre care datează din martie 2021 și se referă la anunțul autorităților din statul american Texas, textul fiind parțial adaptat.

Totodată, resursa menționată a distribuit și alte știri false care nu sunt conexe subiectului COVID-19.

În urma analizei activității rețelei de resurse fake-news (a cărui componentă este ro.portal-news-24h.xyz) printre actorii de bază implicați în distribuirea știrilor false de pe aceste resurse a fost stabilit contul Facebook „Dumitru Julavschi”.

De asemenea, în vederea promovării „știrilor false”, sunt folosite grupurile de comunicare populare din rețeaua de socializare Facebook, prin utilizarea a multiple conturi false.

Menționăm că pe acest site sunt publicate și unele știri care o deranjează pe Maia Sandu.

loading...

Comments are closed.