Actual

ULTIMA ORĂ // Un fost procuror-șef al Procuraturii Chișinău a fost denunțat la PG, pentru o posibilă schemă de spălare de bani și caracterul dubios a provenienței unor sume de bănești

Pinterest LinkedIn Tumblr

Autoritatea Națională de Integritate a remis către Procuratura Generală a Republicii Moldova un denunț pe numele lui Ștefan Șaptefrați, fostul procuror – șef al Procuraturii municipiului Chișinău. Denunțul a fost făcut în baza unei proceduri de control al averii pe numele acestuia, în cadrul căruia inspectorul de integritate a identificat o posibilă schemă de spălare de bani și caracterul dubios a provenienței unor sume de bănești, care au fost acordate sub formă de împrumuturi.

Controlul pe avere a fost inițiat la începutul anului 2020, care a fost desfășurat pentru perioada 2013 – 2020, fiind extins pe numele membrilor familiei și copiilor minori. Subiectul activează organele procuraturii din anul 1998, având două pauze de activitate. În cadrul controlului, inspectorul de integritate a constatat trei neconcordanțe, care nu se încadrează în perioada supusă controlului, dar cad sub incidența legislației penale. În 2008, acesta a intrat în posesia unui bun imobil în municipiul Chișinău contra sumei de 11,6 milioane de lei. Iar, peste aproximativ un an, a achiziționat cu 5 milioane de lei două terenuri pentru construcții în raionul Ialoveni.

De asemenea, când devine subiect al declarării, în declarația de avere și interese personale depusă pentru anul 2014, acesta a indicat că i-au fost rambursate două împrumuturi bănești în sumă totală de peste 6,7 milioane de lei, pe care le-ar fi acordat unui SRL. Din informațiile obținute la dosar, inspectorul observă că activitatea acestui SRL a fost una neprofitabilă. Chiar dacă SRL-ul a vândut activele sale de peste 3 milioane de lei, acesta nu dispuneau de suma necesară pentru a acoperi datoria față de subiect. Prin urmare, apare o neclaritate referitoare la această sumă.

În denunțul către Procuratură, inspectorul invocă și despre un împrumut în sumă de 100 de mii de euro, pe care concubina fostului procuror-șef, care nu a înregistrat activități remunerate, l-ar fi acordat unei persoane fizice. În contextul dat, a apărut bănuiala rezonabilă cu privire la legalizarea unor sume bănești cu proveniență necunoscută.

Astfel, inspectorul a solicitat instituției penale să examineze toate aceste circumstanțe și să fie luate măsurile necesare pentru elucidarea acestor fapte. Totodată, dacă actul emis va rămâne definitiv, fostul procuror – șef este obligat de lege să își rectifice declarația de avere și interese personale la eliberare, în termen de 30 de zile.

loading...

Comments are closed.