ULTIMA ORĂ // Verișorul lui Andrei Spînu a fost inclus în lista sancțiunilor europene

Uniunea Europeană (UE) a impus astăzi sancțiuni împotriva a șase persoane și unei entități considerate responsabile pentru acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova. Printre cei sancționați se află și numele Chiril Guzun, președintele Asociației “Scutul Poporului”. Guzun este verișorul lui Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii.

„Uniunea Europeană rămâne hotărâtă să continue să îi combată pe cei care destabilizează vecinătatea noastră directă”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Lista celor sancționați include:

  • Chiril GUZUN și Asociația “Scutul Poporului”;
  • Dmitry MILYUTIN, adjunctul șefului Departamentului de informații operative al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, responsabil pentru operațiunile secrete ale Rusiei în Republica Moldova, în special în regiunea Transnistriei;
  • Directorii ai trusturilor media care dețin mai multe canale media în țară și care promovează dezinformare și mesaje care împiedică procesul politic democratic;
  • Victor PETROV, politician din Găgăuzia, om de afaceri.

Sancțiunile impuse constau în:

  • Blocarea activelor celor vizați;
  • Interdicția pentru cetățenii și companiile din UE de a pune fonduri la dispoziția acestora;
  • Interdicție de călătorie pentru cei șase indivizi, care nu vor putea intra sau tranzita teritoriile UE.

La 28 aprilie 2023, Uniunea Europeană a stabilit, la solicitarea Republicii Moldova, un cadru pentru măsuri restrictive direcționate împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării. La 30 mai 2023, Consiliul a adoptat primul set de 5 înregistrări în cadrul noului cadru.

La 14 decembrie 2023, Consiliul European a fost de acord să deschidă negocieri de aderare cu Republica Moldova, acordând statutul de țară candidată la 23 iunie 2022.

Total
0
Shares
Total
0
Share