Alte știri

Ultima oră! Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, a fost declarată persona non grata în R. Moldova!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Premieră politică pentru țara noastră! După ce în mod repetat, vicepremierul rus a amenințat Republica Moldova cu război și a numit moldovenii ca fiind niște țigani cerșetori, Guvernul Republicii Moldova, condus de Pavel Filip, a hotărât ca Dmitrii Rogozin să fie declarată persona non grata!

Persona non grata sau persona ingrata (din latină persona non grata — persoană nedorită) este un termen care se utilizează oficial în relațiile diplomatice și se referă la o persoană care nu este acceptată pe un anumit teritoriu sau într-o localitate. „Persona grata” sau „persona gratissima” este antonimul lui „persona non grata”.

Amintim că Vicepremierul Federației Ruse, Dmitrii Rogozin, urma să participe la manifestațiile organizate de regimul separatist de la Tiraspol dedicate aniversării a 25-a de prezență a Armatei Rusești în stânga Nistrului. Atunci, Prim-ministrul Pavel Filip l-a anunțat pe Rogozin că acesta nu poate veni la Chișinău cu un avion militar, așa cum intenționa oficialul rus. Ulterior, acesta a ales să vină cu un avion civil, dar din cauza că are interdicție în UE, avionul în care se afla Rogozin nu a fost lăsat să survoleze spațiul aerian al României, fiind nevoit să facă cale întoarsă la Moscova.

După aceste incidente, Rogozin a amenințat cu războiul Republica Moldova, dar și România, care este o țară membră NATO. Ulterior, mesajele de amenințare ale lui Rogozin au fost șterse.

Dmitrii Rogozin este un politician rus, din decembrie 2011 este viceprim-ministrul Federației Ruse. Dmitrii Rogozin a luptat în războiul de pe Nistru din 1992, de partea separatiștilor de la Tiraspol. Mai mult, chiar dacă oficial nu este recunoscută nici chiar de Federația Rusă, Rogozin declara că Transnistria este o entitate economică și spirituală mândră și de sine stătătoare și independentă. Pe 2 septembrie 2013, Rogozin, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău, a amenințat indirect Republica Moldova că dacă va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ar putea rămâne fără gaz în plină iarnă. De asemenea acesta a atenționat autoritățile moldovene „să nu uite de miile de emigranți moldoveni din Rusia”. Pe 13 noiembrie 2013, aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, Rogozin a declarat: „…asocierea Republicii Moldova cu UE fără consultarea Transnistriei, în mod sigur, va duce la o slăbire a statalității moldovenești și la „dezghețarea” conflictului transnistrean”.

Pe 27 noiembrie 2013, fracțiunea Partidului Liberal în Parlamentul Republicii Moldova, prin persoana deputatului Valeriu Munteanu a înaintat un demers oficial către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM, Natalia Gherman (PLDM), cu privire la declararea domnului Rogozin drept persona non grata în Republica Moldova. Cerința demersului însă nu a fost satisfăcută. Mai mult ca atât, tot în perioada când Vlad Filat ocupa funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova, lui Rogozin i-a fost permis să meargă în Transnistria cu un avion militar.

loading...

Comments are closed.