”Perioada de indulgență oferită guvernărilor anti-Plahotniuc s-a încheiat. Ele au demonstrat tot ce au putut. Acum e rândul meu să purced din nou să organizez o echipă politica, să revenim la putere și să demonstrăm cum trebuie de condus o țară pe timp de crize și cum se poate guverna eficient și cu rezultate concrete”, a declarat Vlad Plahatniuc în cadrul unui interviu pentru tribuna.md
”Așa că, revenirea mea în politică se datorează în mare parte situației dramatice din Moldova în toate domeniile. Pe mine criza și nevoile oamenilor m-au readus în politica din Moldova, și nu altceva sau altcineva.
Pentru mine orice criză și orice început reprezintă o provocare personală. Eu, încă în perioada de până la politică, am activat în business și profilul meu în acest domeniu a fost ori să construiesc o afacere de la zero, ori să iau o afacere stagnantă și s-o aduc la cele mai înalte performanțe, indiferent de situație și circumstanțe. Deci, profilul meu în acest domeniu a fost de dezvoltator și de manager de criză. Mentenanța ordinară pentru mine nu a fost niciodată o activitate interesantă, fiindcă nu rezonează cu caracterul meu.
Și în politică eu personal, dar și echipa, am activat în situație de criză constantă. Si chiar de la preluarea puterii de către PDM în țară, noi am început și am acționat mereu în situație de criză, atunci când:
- în strada erau mii de protestatari, nemulțumiți de situația lor economică moștenită;
- în bugetul statului nu mai erau deja bani pentru salarii și pensii din cauza erorilor comise anterior;
- investitorii străini evitau Moldova, considerând-o neatractivă pentru afaceri;
- mediul de afaceri nu era susținut;
- satele Moldovei nu aveau drumuri, grădinițe și școli reparate;
- exista o relaxare prea mare în combaterea infracțiunilor de tot felul.
Noi practic nu am avut finanțare externă și a trebuit să depunem eforturi considerabile, pentru ca într-o perioadă politică relativ scurtă (anii 2017-2018, dacă luăm în calcul că întreg anul 2016 am activat având în stradă proteste permanente) să depășim multe dintre problemele acute, care măcinau societatea atunci, când am preluat puterea.
În țară au revenit stabilitatea și previzibilitatea, ordinea și disciplina, mediul de afaceri a primit, prin reformele operate de guvernare, suportul necesar pentru ca să se dezvolte, ramurile economiei au primit și ele suportul necesar prin politicile promovate de guvernare. Cetățenii, chiar dacă nu au primit tot ce-și doreau ca spor de salarii și pensii, ele oricum erau în creștere constantă și, ce este cel mai important, oamenii nu au fost expuși șocurilor creșterii permanente a prețurilor la toate produsele și serviciile, în special la resursele energetice, deși atunci, de asemenea, existau probleme pe piața internațională și în relațiile cu unii distribuitori. Cu toate că nu a fost deloc ușor, noi am avut grijă să facem tot necesarul ca prețurile la gaz, electricitate și produsele petroliere să fie stabile și previzibile. Și unde am ajuns azi, după 3 ani de conducere deținută de diferite guvernări, unde am ajuns după 1 an de guvernare a „oamenilor buni”?
În primul rând, eu revin în politică pentru că astăzi Moldova se confruntă cu o criză totală și complexă, care este mult peste capacitățile celor din Guvernul PAS. Eu văd cum țara se duce de râpă și cum deznădejdea cuprinde tot mai multă lume din Moldova, eu văd și alte riscuri serioase care ne amenință în viitorul apropiat. Eu văd cum această guvernare PAS pretinde că se preocupă de țară, dar nu-i pasă deloc de oamenii acestei țări.
În aceste condiții, eu văd această criză totală ca pe o provocare pentru mine, ca pe un exercițiu politic pe care eu vreau și pot să-l rezolv eficient. Iar mulți dintre cei cu care am menținut comunicarea în acești ani și care o vreme erau sceptici cu privire la revenirea mea, acum ei înșiși îmi propun să mă întorc în politica din Moldova, pentru că e nevoie de un politician, care știe și poate să asigure ordinea, siguranța, eficiența economică și normalitatea în viața statului. Acești oameni timp de 3 ani au văzut diferența în modul cum poate fi condus statul și mi-au spus direct că în condițiile de azi puterea din Chișinău nu este aptă să facă față unor riscuri foarte serioase.
În al doilea rând, eu sunt ambițios și insist să-mi duc până la bun sfârșit toate acele planuri de guvernare pe care le aveam în 2019. Eu am păstrat ambiția de a-mi finaliza proiectele pentru economia și infrastructura țării, de a lansa în Moldova unele procese de dezvoltare ireversibile. Eu încă nu mi-am arătat tot potențialul în managementul politic moldovenesc, există rezerve de proiecte, care erau în vara anului 2019 în etapă avansată de pregătire și urmau să fie demarate în 6-8 luni, și ele, fiind reluate de echipa noastră, vor surprinde pozitiv cetățenii.
Iar după aceea am de gând să mă retrag, cu senzația lucrurilor împlinite. Vreau să fie foarte clar, eu nu am de gând să stau mult în politica moldovenească. Doar atât cât e nevoie ca să rezolv crizele și să pun țara pe făgașul unei dezvoltări normale și durabile. Și pentru asta îmi va trebuie mai puțini ani decât vă imaginați. După aceea, mă voi ocupa doar de afacerile mele din exterior, cu simțământul datoriei față de țară împlinit, dar și cu sufletul împăcat că am finalizat proiectele planificate. Dar acum, acum Moldova are nevoie de implicare și de foarte mult efort din partea mea și a echipei”, a declarat Plahotniuc.
Interviul integral poate fi citit pe tribuna.md