ULTIMA ORĂ // Zinaida Greceanîi a primit răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei despre dizolvarea Parlamentului

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a primit, în dimineața zilei de astăzi, răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la demersul pe care l-a adresat anterior și îl va remite Curții Constituționale.

Amintim că Speakerul a solicitat Curții Constituționale interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința Sesizării cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.

În cadrul unei convorbiri telefonice Secretarul General al Consiliului Europei a reiterat cele menționate în răspunsul său. Marija Pejčinović Burić a menționat că dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil ci doar respectând spiritul și litera Constituției.

Secretarul General al Consiliului Europei a făcut apel la simțul responsabilității tuturor instituțiilor și tuturor părților interesate din Republica Moldova pentru a evita o criză constituțională, ceea ce este cu atât mai necesar în perioada actuală, marcată de criza sanitară care afectează toate statele membre.

Zinaida Greceanîi a mulțumit înaltului oficial al Consiliului Europei pentru răspunsul oferit și a accentuat inadmisibilitatea creării în Republica Moldova a unui precedent periculos când se încearcă să se dea peste cap toate principiile și normele democratice.

”Dacă acest precedent va fi creat, acesta ar putea fi folosit pe viitor de orice altă forță politică, iar atunci nicio normă democratică în Republica Moldova nu va avea sens”, a declarat Speakerul.

Atât Președintele Parlamentului, cât și Secretarul General al Consiliului Europei au fost unanimi în necesitatea identificării soluției democratice între toate forțele politice, în interiorul Republicii Moldova.

În încheiere, Zinaida Greceanîi a ținut să remarce că va informa Consiliul Europei despre avizul Curții Constituționale în urma examinării sesizării privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului.

Răspunsul tradus:

Consiliul Europei

Secretarul General

 

Strasbourg, 12 aprilie 2021

Doamnă Președinte,

Vă mulțumesc pentru scrisoarea din 1 aprilie, căreia i-am acordat toată atenția. După cum cunoașteți, Consiliul Europei atribuie cea mai mare importanță respectării democrației și statului de drept, pentru care constituționalismul este un principiu fundamental. Regulile de formare a Guvernului și de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în Constituție și interpretate de Curtea Constituțională.

În Republica Moldova, acestea au făcut și obiectul unui aviz al Comisiei de la Veneția (CDL-AD(2019)012). În aviz se sublinia că dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil ci doar respectând spiritul și litera Constituției. Notez, în această privință, că Curtea Constituțională a fost sesizată privind chestiunea existenței condițiilor care justifică dizolvarea Parlamentului, în sensul articolului 135 din Constituție.

În același timp, țin să subliniez că este esențial, într-un stat democratic, ca toate instituțiile sale să coopereze în mod loial în exercitarea prerogativelor constituționale ale acestora. Acest fapt mă determină să fac apel la simțul responsabilității tuturor instituțiilor și tuturor părților interesate din Republica Moldova pentru a evita o criză constituțională, ceea ce este cu atât mai necesar în perioada actuală, marcată de criza sanitară care afectează toate Statele noastre Membre.

Cu toate acestea, dacă autoritățile din Republica Moldova consideră că aceste chestiuni constituționale sunt susceptibile să reapară în viitor, Consiliul Europei este la dispoziția lor pentru a explora eventuale modificări constituționale, care ar putea fi necesare sau dezirabile în vederea oferirii unor răspunsuri durabile în acest sens.

 

Vă rog să acceptați, Dnă Președinte, expresia înaltei mele considerații.

Marija Pejčinović Burić

Dnei Zinaida Greceanîi

Președintele Parlamentului

Republicii Moldova

Răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei by Telegraph Moldova on Scribd

Total
0
Shares
 
Total
0
Share