Ultimele rezultate ale campaniei de recoltare şi seceriş din acest an au fost discutate astăzi la o ședință online a conducerii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) cu șefii direcțiilor agricole raionale.
Funcţionarii din toate raioanele au prezentat rapoarte, incluzând pagubele pe care le-au suferit din cauza calamităţilor naturale, cum ar fi seceta, grindina, ploile însoţite de vânt puternic. Potrivit informaţiilor prezentate, cea mai critică rămâne a fi situaţia din sudul ţării, unde se atestă cel mai mare volum de culturi compromise de secetă.
În acest context, vicepremierul Vladimir Bolea, şeful MAIA, a reiterat importanţa Avizului de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor. „Acest document este cheia care o să vă permită accesul la negocierile cu creditorii, alt act mai important şi justificator nu există”, a subliniat oficialul.
Potrivit procedurilor legale, agricultorii care au suportat pierderi provocate de situații excepționale cu caracter natural, trebuie să întocmească un act de constatare a pagubelor. În baza acestui act, agricultorii trebuie să meargă la Camera de Comerț și Industrie și să ia Avizul de atestare a impedimentului de neexecutare a obligațiilor ca ulterior să meargă la bănci, la creditori și să oprească procesul de plată a penalităților și executările.
„Acest aviz este esențial pentru a justifica neexecutarea obligațiilor contractuale din motive de forță majoră. Agenții economici interesați sunt invitați să depună solicitările în format electronic sau fizic pentru a iniția procedura de obținere a acestui aviz. Procedura de eliberare a avizelor urmează a fi aplicată în cadrul raporturilor contractuale comerciale în care cel puțin o parte este subiect al activității de întreprinzător și în care părțile unui astfel de contract au convenit în scris atestarea de către CCI”, a rezumat Vladimir Bolea.
Datele din teritoriu arată că în raioanele de Nord și Centru recolta medie la grâul de toamnă variază între 3,5-4,2 tone per hectar, iar în raioanele de Sud – între 2,2-3,0 tone per hectar. În Republica Moldova sunt semănate cu grâu de toamnă circa 320 mii ha. Producția globală estimată este de circa 1,4 – 1,5 milioane de tone. „Această cantitate asigură necesarul de pâine din punct de vedere al securității alimentare. Circa 350 mii tone de grâu se procesează pentru făină, 70 mii în calitate de material semincer, 180-185 mii tone se utilizează în calitate de furaje. Din recolta anului 2023, Republica Moldova a exportat o cantitate record de grâu de toamnă depășind nivelul de un milion de tone”, estimează Ministerul Agriculturii.
Orzul este semănat anul acesta pe o suprafață de circa 60 mii ha, inclusiv circa 11 mii ha orz de primăvară. Se estimează o recoltă de circa 215 mii tone. Circa 50% din producție este utilizată la furajarea animalelor, iar exporturile variază între 30 mii tone și 150 mii tone, în funcție de producția recoltată.