Alte știri

Ultimul moștenitor al tronului Imperiului Otoman a murit la 90 de ani

Pinterest LinkedIn Tumblr

Dündar Abdülkerim Osmanoğlu, ultimul moștenitor al tronului fostului Imperiu Otoman, a murit luni, la vârsta de 90 de ani, a anunțat familia lui, citată de Daily Sabah.

„Tată al familiei și al dinastiei otomane, unchiul nostru, Prințul Dündar Abdülkerim Osmanoğlu, a murit în Damasc, Siria”, a scris pe Twitter Orhan Osman, un membru al familiei.

Osmanoğlu s-a născut în Damasc, după ce părinții lui au fost alungați din Turcia odată cu abolirea califatului, în 1924. Soția lui, Yüsra Osmanoğlu, a murit în 2017.

Descendenții dinastiei otomane care trăiesc în Turcia au vrut de multă vreme să îl aducă înapoi pe Dündar Abdülkerim Osmanoğlu, după ce Siria a tăiat legătura cu această țară din cauza războiului aflat în desfășurare.

Osmanoğlu a fost nepotul prințului Mehmet Selim Efendi, fiul lui Abdülhamid al II-lea, sultanul otoman legendar căruie i se atribuie prelungirea existenței imperiului otoman mult după anii săi de glorie de la finalul secolului 19.

Fiind cel mai vârstic, Osmanoğlu a devenit liderul familiei de descendenți, după moartea lui Osman Bayezid Osmanoğlu, nepotul Sultanului Abdülmecid I, în 2017.

Descendenții dinastiei otomane sunt răspândiți prin toată lumea, după ce prăbușirea imperiului, în 1924, a coincis cu trimiterea lor în exil.

În 1952, toate femeile din dinastie au fost aministate, iar bărbații au primit dreptul de a reveni în Turcia în 1974. Cu toate acestea, foarte puțini au revenit, deoarece trăiseră zeci de ani peste hotare și își reconstruiseră viețile. Tatăl lui Osmanoğlu, Mehmed Abdülkerim Efendi, se stabilise în Beirut, Liban, în timpul exilului, înainte să se mute în Damasc, unde a murit în 1935.

Fratele lui Dündar Abdülkerim Osmanoğlu, Harun, s-a întors în Turcia în 1974 și a devenit acum noul lider al familiei otomane.

loading...

Comments are closed.