Umoristul Gheorghe Urschi împlinește astăzi 72 de ani

Gheorghe Urschi, scenă, umorist, regele umorului, moldova

Actorul, regizorul, umoristul şi scriitorul Gheorghe Urschi, Artist al Poporului, deţinător al „Ordinului Republicii”, laureat al Premiului Național, supranumit ”regele umorului”, a împlinit sâmbătă, 18 ianuarie, 72 de ani.

Gheorghe Urschi s-a născut în 1948 în Cotiujenii Mari, raionul Șoldăneşti. În 1970 a absolvit Şcoala de Teatru „Boris Şciukin” din Moscova. A fost actor la Teatrul Republican pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”. A jucat în multe piese de teatru şi a regizat zeci de spectacole.

De-a lungul a peste patru decenii de activitate, Gheorghe Urschi a scris cărţi, a semnat câteva piese de teatru, scenarii de film şi a realizat numeroase emisiuni şi concerte. A scris piesele de teatru: „Mezinul” (1979), „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Testamentul-2” (2001), „Doi cocori, două viori” (2003), „Și iar Chirița!” și mai multe piese pentru copii. Pe unele dintre acestea le-a regizat și a jucat în ele.

Gheorghe Urschi este membru al Uniunii Teatrale și al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A editat câteva volume de nuvele: „Dealul fetelor”, „Insula adolescenţei”, „Băiatul cu ghitara”, „Cazuri şi necazuri”, „Eu sar de pe fix”, „Scrieri alese în trei volume”. A tradus din literatura rusă: M. Gorki, A. Vampilov, V. Astafiev ș.a. A scris versuri pentru mai multe cântece şi a compus câteva piese de muzică uşoară. De asemenea, a semnat şi a regizat trei filme: „Cine arvoneşte, acela plăteşte”, „Văleu, văleu, nu turna!” şi „Fenta”.

A devenit vestit şi datorită emisiunii televizate „Teatru de miniaturi”, precum şi concertelor susţinute prin satele Moldovei împreună cu Maria Urschi, Gheorghe Pârlea, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Potrivit cântărețului Iurie Sadovnic, Gheorghe Urschi este un artist total, care merită respectul nostru, al tuturor.

În iunie 2011, Gheorghe Urschi a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare.

În 2008 Gheorghe Urschi a fost distins cu „Ordinul Republicii”, în 2012 i s-a conferit titlul de „Artist al Poporului”, iar în 2019 i s-a acordat Premiul Național. În 2014, de ziua sa de naştere, a devenit Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău. Pe 1 aprilie 2018, el a fost omagiat în cadrul unui spectacol la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, la 70 de ani de la naștere.

Sursa: newsin.md

Total
0
Shares
Total
0
Share