Un alt găgăuz amenință cu războiul: „Nu vă faceți griji. Dacă va trebui, vom găsi și armată, și armament!”

declaratii de unire, declaratii de razboi gagauzia, razboi civil moldova, separatism moldova, uta gagauzia

În cadrul unui material realizat de publicația Timpul, fostul consilier al Irinei Vlah, președintele asociației “Gagauz Halkî”, Ivan Burgudji apare cu declarații pline de ură la adresa aleșilor locali care au votat pentru unirea cu România, spunând că e gata să pună mâna pe arme. Iar dacă Republica Moldova nu va porni înarmarea populației, aceștia vor primi armament din partea Turciei sau a Rusiei.

Potrivit acestuia, găgăuzii se pregătesc deja de un eventual conflict armat. „Nu vă faceți griji, ministrul Apărării doar a spus că va cumpăra armament pentru R. Moldova. Noi suntem parte componentă a R. Moldova și neapărat vom lua acest armament, pentru că ni se cuvine și nouă. De bine de rău, vom apăra independența R. Moldova”, a spus Burgudji, deși n-a putut să ne explice în ce mod va obține armele de la Ministerul Apărării.

Întrebat de unde va găsi soldaţi, care să i se supună, el ne-a reamintit, mai în glumă, mai în serios, de începutul anilor ‘90. „Nu vă faceți griji, a repetat, dacă va trebui, vom găsi și armată, și armament! În anii ‘90 tot nu aveam nimic, dar, timp de o oră, toți erau înarmați și porniți pentru a apăra teritoriul. Rusia și Turcia ne vor ajuta, în cazul în care R. Moldova își va pierde independența”, ne-a asigurat Burgudji. El a adăugat că punctul 12 din rezoluție a fost deja îndeplinit de Adunarea Populară, care a decis zilele astea convocarea congresului de deputați de toate nivelurile și legislaturile din UTA Gagauz-Yeri.

Solicitat să comenteze ultimatumul de la Tomai, în care Parlamentul este vizat direct, Valeriu Ghilețchi, vicepreședintele Legislativului, a afirmat că respectă dreptul la opinie al autorilor rezoluției, dar nu poate fi de acord cu revendicările înaintate, deoarece acestea contravin legii. „Parlamentul nu poate accepta spre examinare această rezoluție, deoarece ea este anticonstituțională. Există și decizii ale Curții Constituționale, care stipulează clar că orice limitare legală de a ocupa o funcție publică pe motiv că o persoană deține dubla cetățenie este neconstituțională. În ce privește promovarea idealului de unire, de asemenea, avem o decizie a Curții Supreme de Justiție, care a permis partidelor politice să aibă în program acest obiectiv. Pluralismul de opinii este un drept constituțional, iar răspunderea penală pentru exprimarea unei opinii este absolut neîntemeiată. Consider că nici nu putem concepe așa ceva într-un stat liber și democratic”, a menţionat Ghilețchi.

Vicepreședintele Parlamentului consideră că asistăm la o confruntare politică, pe alocuri foarte tensionată, dar firească într-un an electoral și într-o zonă geopolitică plină de provocări. În opinia sa, important e să nu ne lăsăm provocați și să păstrăm pacea și buna înțelegere între toți cetățenii.

Menționăm că la data de 24 februarie, un grup de politicieni din UTA Găgăuzia au adoptat o rezoluție prin care condamnă declarațiile de unire semnate de autoritățile locale din mai multe localități din Republica Moldova, totodată cerând autorităților centrale să condamne activitățile lui Traian Băsescu și George Simion pe teritoriul țării noastre. Evenimentul a culminat prin declararea anului 2018 drept an al ocupației românești în Republica Moldova.

Total
1
Shares
 
Total
0
Share