Economic

Un amendament promovat de Nichiforciuc a triplat încasările statului din comerțul cu țigări

Pinterest LinkedIn Tumblr

În primele opt luni ale acestui an, veniturile bugetului de stat din accizele la țigările produse pe teritoriul Republicii Moldova au crescut de trei ori, arată datele Serviciului Fiscal.

Astfel, dacă în opt luni ale anului 2020 încasările din accize la articolele din tutun produse pe teritoriul Republicii Moldova au constituit 85,54 milioane lei, apoi în aceeaşi perioadă a anului 2021 au depășit 242 milioane lei.

Cum s-au adunat mai mulți bani în buget

Saltul spectaculos al încasărilor nu a rămas neobservat de Ministerul Finanţelor, care în nota de argumentare a proiectului de lege de rectificare a Bugetului de stat pentru 2021, a menţionat această creștere ca unul dintre factorii ce au permis acumularea de venituri mai mari în visteria ţării.

Cât nu este de straniu, dar această creştere se datorează în mare parte unor amendamente în legislaţie, promovate la finele anului trecut de fostul deputat democrat Eugen Nichiforciuc şi incluse în politica fiscală şi vamală pentru anul 2021, și care au stimulat majorarea producției la întreprinderile locale.

E vorba de aplicarea accizei la așa-zisele țigări cu foi (cigarillos) „de dimensiuni mici cu o greutate maximă de 3 grame”, termen inclus în legislaţie tot în 2020 şi pentru care acciza a fost stabilită la 41% din valoarea acestora în lei.

La fel şi pentru categoria „Alte ţigări de foi, trabucuri şi ţigarete conţinând înlocuitori de tutun”.

În schimb, pentru ţigarete, cu filtru sau fără, acciza pentru anul 2021 a fost stabilită la 621 lei plus 13% din valoare, dar nu mai puţin de 834 lei pentru o mie de bucăţi.

Urmare a amendamentelor incluse în politica fiscală și vamală pentru anul 2021, producătorii de țigări cu foi (cigarillos) beneficiază de o impozitare preferențială, comparativ cu alte tipuri de țigări și, respectiv, aduc profituri mai mari producătorilor și importatorilor, dar după cum constată Ministerul Finanţelor şi încasări mai mari la Bugetul de stat.

Citiți continuarea pe mold-street.com

loading...

Comments are closed.