Pământul este pe cale să câștige o nouă ”mini-lună”, dar aceasta nu va rămâne în preajmă pentru mult timp, scrie G4media.ro
Conform astronomilor, asteroidul recent descoperit, denumit 2024 PT5, va fi capturat temporar de gravitația Pământului și va orbita în jurul lumii noastre în perioada 29 septembrie – 25 noiembrie. Apoi, roca spațială va reveni pe o orbită heliocentrică, care este o orbită în jurul Soarelui.
Detalii despre mini-luna efemeră și despre traiectoria în formă de potcoavă pe care o parcurge au fost publicate luna aceasta în Research Notes of the American Astronomical Society.
Astronomii au observat pentru prima dată asteroidul pe 7 august, folosind observatorul din Africa de Sud al Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, sau ATLAS, finanțat de NASA.
Asteroidul are probabil un diametru de aproximativ 11 metri, dar sunt necesare mai multe observații și date pentru a-i confirma dimensiunea, a declarat autorul principal al studiului, Carlos de la Fuente Marcos, cercetător la Facultatea de Științe Matematice a Universității Complutense din Madrid.
Roca spațială ar putea avea între 5 și 42 de metri în diametru, putând fi mai mare decât asteroidul care a intrat în atmosfera Pământului deasupra orașului Chelyabinsk, Rusia, în 2013. Cu o dimensiune cuprinsă între 17 și 20 de metri, asteroidul de la Chelyabinsk a explodat în aer, eliberând de 20 până la 30 de ori mai multă energie decât cea a bombei atomice lansate asupra Hiroshimei, Japonia, și generând o strălucire mai mare decât cea a soarelui. Resturile provenite de la roca spațială au deteriorat peste 7 000 de clădiri și au rănit peste 1 000 de persoane.
Ca mini-lună, Asteroidul 2024 PT5 nu este în pericol să se ciocnească de Pământ nici acum, nici în următoarele decenii, a declarat de la Fuente Marcos. Roca spațială va orbita la aproximativ 4,2 milioane de kilometri distanță, sau de aproximativ 10 ori distanța dintre Pământ și Lună.