Externe

Un avion de recunoaştere rusesc a intrat în spațiul unei aerian al unei țări scandinave

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un avion de recunoaştere rusesc a intrat vineri pentru scurt timp în spaţiul aerian suedez, a anunţat sâmbătă Statul Major al ţării scandinave, ale cărei autorităţi reflectează, după invadarea Ucrainei de către Rusia, la o eventuală candidatură la NATO, relatează AFP, preluată de Agerpres.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

„Un avion cu elice rusesc de tip AN-30 a încălcat spaţiul aerian suedez vineri seară”, a anunțat armata suedeză, precizând că echipele sale au urmărit tot timpul traseul avionului şi l-au fotografiat.

„Avionul se afla la est de Bornholm (o insulă daneză din Marea Baltică) şi apoi s-a îndreptat spre teritoriul suedez”, detaliază un comunicat.

Ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, a denunţat această incursiune. „Este complet inacceptabil să încalci spaţiul aerian suedez (…) Această acţiune este neprofesionistă şi, având în vedere situaţia generală de securitate, extrem de inadecvată. Suveranitatea suedeză trebuie întotdeauna respectată”, a declarat el la postul naţional de televiziune SVT. „Vom protesta, desigur, pe cale diplomatică”, a adăugat oficialul suedez.

La începutul lui martie, patru avioane de război ruseşti au încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian suedez la est de insula Gotland din Marea Baltică.

Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat în Suedia, ţară nealiniată, o schimbare de opinie faţă de o eventuală candidatură la NATO. O majoritate de 54% dintre suedezi ar fi acum în favoarea aderării la NATO, potrivit unui sondaj al Institutului Novus, publicat sâmbătă.

Social-democraţii aflaţi la putere în regatul scandinav se aşteaptă să ajungă la o decizie cu privire la o posibilă candidatura la Alianţa Nord-Atlantică înainte de 24 mai.

În Finlanda, ale cărei autorităţi intenţionează, de asemenea, să adere la NATO, un avion guvernamental rusesc, un IL-96-300, a încălcat spaţiul aerian finlandez timp de trei minute la începutul lunii aprilie.

loading...

Comments are closed.