Un avocat, un procuror și doi judecători în funcție nu au trecut vettingul politic necesar pentru a fi promovați la CSJ

Comisia politică Vetting a finalizat evaluarea integrității a încă trei subiecți care candidează pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și a unui judecător CSJ în funcție. Potrivit Comisiei, candidații CSJ, avocatul Rodica Chirtoacă, procurorul Ion Tețcu, judecătorul de la Curtea de Apel Bălți, Andrian Ciobanu, și judecătorul în funcție la Curtea Supremă de Justiție, Anatolie Țurcan, nu corespund criteriilor de integritate financiară și etică și nu promovează evaluarea. Concluzia se conține în rapoartele de evaluare politică ale Comisiei, trimise astăzi Consiliului Superior al Magistraturii pentru examinare.

CSM va analiza detaliile evaluării pe fiecare caz în parte, în baza dosarului de evaluare recepționat de la Comisie, și va adopta o hotărâre motivată prin care va accepta sau va respinge propunerea Comisiei. Comisia politică Vetting va publica rapoartele pe pagina sa web www.vettingmd.eu în termen de 3 zile de la adoptarea hotărârilor de către CSM, conform prevederilor Legii 65/2023 și Regulamentului de Organizare și Funcționare a Comisiei.

În cadrul procesului de evaluare externă a Curții Supreme de Justiție, Comisia politică Vetting a finalizat evaluarea a 19 subiecți și a transmis rapoartele sale către Consiliul Superior al Magistraturii. Din totalul rapoartelor, 11 au recomandat promovarea, în timp ce 8 au propus nepromovarea subiecților. CSM a examinat și a acceptat 14 dintre rapoarte. În prezent, șapte candidați la CSJ și un judecător CSJ în funcție urmează să fie audiați în cadrul procesului de evaluare. De asemenea, un raport referitor la un candidat deja audiat este în proces de redactare și aprobare.‍

Amintim că vettingul judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova a fost introdus de PAS și Maia Sandu, fiind considerat de către opoziție un instrument de capturare politică a Justiției.

Total
0
Shares
Total
0
Share