Alte știri

Un candidat PAS și-a ascuns averile de milioane. Detalii noi despre regele contrabandei cu alcool

Pinterest LinkedIn Tumblr

Oligarhii strigă „Jos oligarhii”. La această concluzie ajungem, după ce analizăm minuțios cine sunt candidații PAS la alegerile din 11 iulie. După ce jurnaliștii de investigație l-au deconspirat pe Alexandru Catan, nr.45 în lista partidului lui Igor Grosu și președinte al Organizației Teritoriale PAS din raionul Căușeni, la adresa redacției Sinteza.org au început să vină mai multe documente și informații despre așa-numitul “rege al contrabandei cu alcoolul”.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Șapte apartamente nedeclarate

Alexandru Catan a indicat în declarația de avere, pe care a prezentat-o la CEC în calitate de candidat PAS la parlamentare, că ar deține doar un apartament de 117 metri pătrați.

Potrivit datelor cadastrale, Alexandru Catan și soția sa au 8 apartamente doar în municipiul Chișinău. Patru imobile se află în complexul locativ de pe strada Testemițanu, iar candidatul PAS le dă în chirie.

Pe numele lui Alexandru Catan mai este înregistrat un apartament de lux în centrul Capitalei, pe str. Lev Tolstoi. Acest imobil are o suprafață de 117,5 metri pătrați și se află în complexul locativ ,,Sky House”. Potrivit informațiilor prezentate de către companie, prețul unui astfel de apartament pornește de la 100 000 de euro. Tot aici, Catan are în proprietate două centre comerciale și un garaj.

Un alt apartament, care este înregistrat pe numele soției lui Alexandru Catan, se află în sectorul Botanica din Chișinău, str. Butucului. Alte două apartamente ale “omului bun” sunt în sectorul Râșcani: unul se află pe str. Iazului, acolo unde Catan are și un garaj, iar cel de-al doilea, pe str. Academician S. Rădăuțanu.

Deși în declarația de avere a lui Alexandru Catan sunt indicate doar patru clădiri și patru terenuri agricole, în registrele cadastrale acesta are 25 de imobile. Pe lângă apartamentele enumerate, candidatul PAS mai deține 4 spații comerciale, 3 garaje, 4 terenuri și 6 construcții locative.

Alexandru Catan este proprietarul mai multor mijloace de transport. Acesta deține un automobil luxos de model Mercedes V250D, prețul căruia este de 100 000 dolari SUA.

La începutul acestui an, în data de 21 februarie, mașina lui Catan a fost implicată într-un accident rutier, dar șoferul a fugit de la fața locului. Se pare că “regele contrabandei cu alcoolul” a reușit să rezolve problema, urmărirea a fost oprită, iar șoferul s-a ales cu o amendă de doar 2000 de lei.

Catan mai are două mașini: un Volvo XC90, fabricat în 2020 și procurat cu 62 000 de euro,dar și un Volkswagen Tiguan, din 2018, de aproape 30 000 de euro.

Alexandru Catan a devenit cunoscut presei, după ce jurnaliștii de investigație au aflat că acesta figurează într-un dosar penal pentru contrabandă cu alcool în proporții deosebit de mari. Perchezițiile în casa, birourile dar și automobilele liderului PAS din Căușeni au fost efectuate în 2019, atunci când poliția era condusă de către Andrei Năstase.

Mai târziu, s-a aflat că numele lui Alexandru Catan este legat și de frauda bancară. În 2013, când se producea furtul miliardului, compania administrată de către Catan,  SRL Grape Alliance, a beneficiat de la Banca Socială de un credit, pe care nu l-a rambursat. În 2018, instituția bancară, care se află în proces de lichidare, a atacat compania în judecată și i-a cerut să fie întoarsă datoria de peste 88 de milioane de lei.

În 2016, fostul angajat al Centrului Național Anticorupție (CNA), Mihail Gofman, a publicat mai multe documente secrete ce conțineau lista companiilor afiliate lui Ilan Șor și lui Veaceslav Platon, care au beneficiat de credite neperformante de la cele trei bănci devalizate. În această listă se regăsească și firma administrată de către candidatul cu nr.45 pe lista PAS, Alexandru Catan.

Săptămâna trecută, Catan a scris pe pagina sa de Facebook că după apariția investigațiilor jurnalistice, el a decis să se retragă din cursa electorală, dar numele acestuia în continuare figurează în lista PAS de la CEC.

Citește și: VIDEO // Alla Darovannaia, deputat socialist: ”Vom continua să promovăm conceptul de securitate socială și lupta împotriva nedreptății sociale”

loading...

Comments are closed.