Un căprior împușcat în cap a fost salvat de inspectorii de mediu

Un căprior grav rănit de braconieri a fost salvat de inspectorii de mediu în apropierea satului Zloți, raionul Cimișlia.

Căpriorul de aproximativ 10 luni, împușcat în regiunea capului, a fost găsit și transportat de urgență duminică noapte, 20 ianuarie curent, la un specialist veterinar. Momentan, animalul se află sub supravegherea medicului, iar după recuperare, inspectorii planifică să-l întoarcă în habitatul său natural.

Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), în ultimul an au fost a fost înregistrată uciderea a șase căpriori și a unui cerb cu pete.

Cine pe cine poate vâna, conform legii?

Potrivit șefului Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, vânatul în Republica Moldova este permis doar vânătorilor cu acte în regulă. Pot fi vânați iepurele de câmp, vulpea și șacalul, iar în baza unei autorizații de la Agenția de Stat Moldsilva, se admite și vânătoarea de mistreți, precum și ai hibrizilor săi (încrucișați cu porci domestici). De asemenea, este permis vânatul unor specii de păsări precum rațele, gâsca de vară, gârlița, porumbelul gulerat, guguștiucul, fazanul, prepelița.

Nu este permis însă vânatul căprioarelor și a cerbilor. Acesta poate fi permis doar din necesitate, prin selectare numerică – dacă animalele sunt îmbătrânite sau bolnave. Totul este coordonat de Ministerul Mediului și Academia de Științe în baza unui studiu efectuat în teren.

La rândul său, inginerul silvic-șef al Rezervației Plaiul Fagului, Anton GĂLUȘCĂ a precizat pentru Ecopresa că potrivit Legii regnului animal, copitatele sunt protejate de stat. „Sub protecție sunt cerbul nobil, cerbul cu pete – pentru că au fost readuși în Republica Moldova în anii 80”– și se dorește înmulțirea și răspândirea lor pe întreaga suprafață forestieră din republică.

În Republica Moldova sunt peste 8500 de căpriori, peste 850 de cerbi și aproximativ 7500 de mistreți.

Care este pedeapsa pentru braconajul copitatelor

Potrivit lui Ion Bulmaga, „în cazul braconajului animalelor copitate, persoanele fizice riscă dosar penal cu amendă de la 27 500-42 500 de lei sau închisoare până la 3 ani, iar persoanele cu funcții de răspundere riscă amendă de la 35 000 până la 50 000 de lei, sau închisoare până la 5 ani”.

Total
0
Shares
Total
0
Share