Alte știri

Un cimitir de moldoveni a fost descoperit în regiunea Irkutsk din Rusia

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un cimitir al moldovenilor, cu circa 20 de morminte şi cruci, a fost descoperit în satul Moldovanca, regiunea Irkutsk din Federaţia Rusă. Descoperirea a fost făcută în cadrul ediţiei a patra a „Expediţiilor Memoriei”, desfăşurate în ţinutul Kranoiarsk şi regiunea Irkutsk din Federaţia Rusă, în perioada 20 septembrie-1 octombrie2017, scrie IPN.

Coordonatorul proiectului, Octavian Țîcu, a spus că ar exista mai multe ipoteze legate de morminte și cruci, cert este însă că a fost depistat un singur nume moldovenesc pe o singură cruce. Chiar dacă în regiune au avut loc tăieri de pădure, crucile nu au fost atinse. Tot aici au fost descoperite bordeie. „Satul a existat între anii 1951 – 1958. Este vorba despre o comunitate destul de numeroasă de moldoveni deportați în satul Novociunka, circa 200 de moldoveni. Erau nevoiți zi de zi să meargă cinci kilometri în taiga la tăiat pădure, iar apoi să se întoarcă. Au rugat autoritățile să le permită să stea în această pădure. Au construit în taigaua siberiană un sat”, a spus Octavian Țîcu.

Regizoarea Violeta Gorgos, membră a expediției, a spus că potențialul expedițiilor se va conține în două reflecții documentare, filme care fac „jurnalul de bord” al „Expedițiilor Memoriei”. Protagoniștii filmelor sunt participanții acestor expediții. Vor fi realizate două episoade, unul va reflecta comunitatea moldovenilor întâlniți acolo, iar al doilea – va continua reflectarea temei deportaților. Filmele vor fi prezentate în luna decembrie.

În acest an, expediția a cuprins două unități administrative ale Federației Ruse, cu un diapazon geografic de aproximativ 1400 de kilometri. Gazda expediției a fost Asociația moldovenilor din Kranoiarsk. În expediție au mers zece membri, inclusiv patru studenți.

Proiectul „Expedițiile Memoriei” a fost inițiat în 2013 și este susținut de instituții superioare de învățământ din Moldova și din România. Scopul este organizarea an de an a expedițiilor pentru tinerii istorici, jurnaliști, istorici de profesie, în diferite locuri ale prezenței moldovenești-românești în spațiul post-sovietic.

 

loading...

Write A Comment