Actual

Un consilier local din raionul Cahul riscă să rămână fără mandat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele unui consilier local din localitatea Lebedenco din raionul Cahul. Acesta a fost stabilit cu avere nejustificată în sumă de peste 139 de mii de lei.

ANI a fost sesizată în martie 2021 despre faptul că subiectul ar fi declarat pentru anii 2017 și 2018 că a obținut un venit total de doar 800 de lei din indemnizația de consilier local. În baza acestei informații, care a fost confirmate după verificarea declarațiilor de avere și interese depuse, inspectorul de integritate a pornit un control al averii.

Astfel, în baza materialelor probatorii acumulate pe numele subiectului și a soției acestuia, s-a constatat prezența diferenței substanțiale între averea deținută și veniturile realizate în mărime de peste 139 de mii lei. Suma a fost dedusă pentru anul 2017, când consilierul a procurat două automobile, de model Skoda Superb și Mercedes 207 D, în sumă de 50 de mii de lei și respectiv 20 de mii de lei, din taxa de vămuire a unuia dintre automobile, dar și din achitarea serviciilor comunale și de asigurare.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere cu privire la suma declarată și ceea ce deținea în realitate, subiectul a invocat că, ”fiind la început de cale în aceasta funcție nu avea cunoștințe despre cum trebuie completat acest document, iar dacă a omis să declare veniturile, nu a fost din rea-credință”. Inspectorul de Integritate a contrazis aceste argumente prin faptul că fiecare funcționar când accede într-o funcție publică trebuie să se conformeze legii, iar necunoașterea acesteia nu-l absolvă de răspundere juridică.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, subiectul este obligat să rectifice declarațiile de avere neconforme, urmând să fie decăzut din dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de consilier, pentru o perioadă de 3 ani.

loading...

Comments are closed.