Actualitate

Un consultant al Directorului SRL ”Chișinău -Gaz”, fost director al Consiliului de Administrație al ANRE, va fi demis din funcție

Pinterest LinkedIn Tumblr

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința fostului director al Consiliului de Administrare al Agenției Naționale pentru Reglemetare Energetică. Acesta a fost stabilit cu încălcarea regimului juridic al restricțiilor și limitărilor.

Mai exact, subiectul s-a angajat în cadrul SRL ”Chișinău – Gaz”, în intervalul de timp mai mic de un an, după încheierea mandatului în cadrul Consiliului de Administrație al ANRE.

Astfel, subiectul a fost desemnat în funcția de director al Consiliului de Administrație al ANRE în anul 2013, prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova. Acesta a deținut funcția pe o perioadă de 5 ani, timp în care a emis decizii legate și de domeniul gazelor naturale. Ulterior, după numai două luni de la încetarea mandatului în cadrul Consiliului, acesta s-a angajat într-o altă instituție din același domeniu de activitate, și anume în calitate de consultant al Directorului SRL ”Chișinău -Gaz”.

Despre restricțiile în funcția publică se menționează în mai multe legi, inclusiv în Regulamentul de organizare și funcționare al ANRE, potrivit căruia în decurs de un an de zile după încetarea mandatului de director al Consiliului de Administrație, persoana respectivă nu are dreptul să ocupe funcții la întreprinderea energetică a cărei activitate este reglementată de ANRE.

Subiectul de control a beneficiat de dreptul de a-și expune punctul de vedere în cadrul căruia a invocat că a respectat întocmai toate normele legale. Totuși, inspectorul de integritate a respins argumentele prezentate de către subiect, luând decizia de a sesiza organele competente. Actul emis de ANI este definitiv, ceea ce denotă că subiectului i se vor înceta raporturile de muncă sau de serviciu.

Anterior, ANI a depistat încălcarea acestui regim juridic în alte patru cazuri. Este vorba despre un fost secretar de stat al Ministerului Agriculturii, un ofițer de urmărire penală din cadrul IP Leova și doi contabili șefi ai primăriilor din raioanele Cimișlia și Rezina.

loading...

Comments are closed.