Social

Un dăunător periculos s-a răspândit în livezile din țară. Avertismentul ANSA

Pinterest LinkedIn Tumblr

Condiţiile climaterice din perioada precedntă nu au influențat negativ dezvoltarea paduchelui din San Jose din prima generaţie. Focare de dăunare a pomilor şi fructelor au fost depisate în mai multe livezi din republică, în special unde nu se respectă sistemul de protecţie a plantelor.

La începutul lunii august s-a înregistrat apariţia larvelor celei de-a doua generații, atac care va continua până la mijlocul lunii octombrie. Popularea fructelor de către acestea va continua, dat fiind predominarea temperaturii moderate a aerului, caracteristică pentru perioada de toamnă.  O mare parte din populaţie va continua  hrănirea pe scoarţa ramurilor şi tulpinilor pomilor.

Paduchele din San Jose este unul dintre cei mai periculoși daunatori ai culturilor pomicole. Originar din China, acest dăunator s-a răspândit rapid în întreaga lume. Este un dăunător polifag, ce atacă peste 200 specii de arbori, arbuşti, pomi şi plante ierboase, atacă mărul, părul, piersicul, cireşul, etc. Adulţii se găsesc atât pe părţile lemnoase, precum şi pe frunzele şi fructele pomilor atacaţi, înţepând şi sugând sucul celular din ţesuturi, din care cauză ţesuturile se necrozează şi se înroşesc în jurul locurilor de fixare, formându-se pete roşii, caracteristice.

Este necesar de menţionat că dăunătorul se răspândeşte îndeosebi cu materialul săditor din pepiniere. De aceea, la înfiinţarea livezilor, se vor folosi doar puieţi neinfestaţi, procuraţi numai din pepinierele autorizate. Importantă este descoperirea focarelor și efectuarea oportună a tratamentelor, pentru a preveni răspândirea dăunătorului în livadă.

Perioada optimă pentru efectuarea primului tratament în sezon este până la dezmugurit sau fenofaza de „urechiușa de șoarece”, când temperatura medie a aeruluieste depăşeşte 4°C, nu sunt precipitații și nu bate vântul. Ulterior, pentru a stabili momentul exact necesar aplicării insecticidelor, se folosesc capcanele cu feromoni, care se vor instala  în perioada înfloritului pomilor, cu scopul determinării termenului de zbor al masculilor, fapt ce face posibilă determinarea începutului eclozării larvelor migratoare din prima generaţie. Apoi, pe parcursul sezonului de vegetaţie, capcanele şi feromonul se înlocuiesc, pentru a determina dezvoltarea generţiilor ulterioare.

Tratamentele chimice în focarele de dăunare trebuie continuate şi în luna septembrie, contra larvelor mobile (care nu au reuşit să-şi formeze scutul de protecţie), ţinând cont de termenul de aşteptare până la recoltare, utilizând unul din insecticide, conform Registrului de Stat al produselor de uz  fitosanitar şi al fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova.

Citește și: ANSA avertizează despre dezvoltarea și răspândirea în țara noastră a unui dăunător periculos pentru multe culturi agricole

loading...

Comments are closed.