Un deputat PPDA explică de ce Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă Maia Sandu nu-și respectă obligațiile constituționale

Fără a fi întrunite condițiile art. 85 din Constituție Parlamentul nu poate fi dizolvat, explică Dinu Plîngău, deputat PPDA.

Potrivit legislatorului, acest articol este o sancțiune pentru un Parlament care nu-i activ, care fie nu vrea să adopte legi, fie nu vrea să numească un Guvern din cel puțin două tentative.

“Mă tem că, indiferent de „inovațiile” constituționale care pot fi inventate, pe 23 martie nu se va întâmpla absolut nimic fără a fi întrunite condițiile de la art. 85.

Chiar dacă președintele nu desemnează niciun candidat până la expirarea termenului general de 90 de zile și va semna un decret de dizolvarea a Parlamentului, nu se va întâmpla absolut nimic. Orice constituționalist știe asta. Rămâne să așteptăm și să ne convingem. Părerea mea este că prin improvizațiile constituționale, noi doar amânăm anticipatele fără niciun rost”, a explicat Plîngău.

“Soluția pentru a declanșa alegeri anticipate este de a avea un consens politic cel puțin în cadrul forțelor pro-europene, care cu o singură voce să impună voința lor și mecanismul optim pe care l-a propus Platforma DA”, a mai punctat deputatul.

Amintim că prin hotărârea Curții Constituționale din 23 februarie curent, a fost declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu cu privire la înaintarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier, iar șeful statului a fost obligată să reînceapă consultările cu fracțiunile parlamentare și să desemneze premierul susținut de o majoritate parlamentară, dacă această candidatură este înaintată.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share