Un deputat PSRM bate alarma: „Angajații CFM rămân fără salarii”

Maia Sandu a respins legea care prevedea alocarea din bugetul de stat a banilor necesari pentru plata salariilor restante angajaților întreprinderii ”Calea Ferată din Moldova”. Anunțul a fost făcut de parlamentarul PSRM, Oleg Lipskii. El a amintit că documentul a fost votat la propunerea fracțiunii socialiștilor, informează NTV.md

Criza financiară de la CFM a fost provocată de furturile din perioada 2009-2019, evaluate la, cel puţin, 1,5 miliarde de lei. Acum, datoriile totale ale întreprinderii ajung la 800 de milioane de lei. În opinia deputatului Oleg Lipskii, procurorii trebuie să repună pe rol cauzele penale intentate pentru delapidările de la CFM, clasate anterior.

Oleg Lipskii, deputat PSRM: „Noi ne-am adresat la Guvern, să ia măsurile necesare ca să amelioreze situația la Calea Ferată, fiindcă este o întreprindere de stat, este o întreprindere strategică a statului și oamenii lucrează acolo pentru stat, oamenii care sunt lucrători la această Cale Ferată, și ne-am adresat cu o rugăminte, că noi nu putem cere de la Procuratură totuși să revadă acele procese penale, care au fost închise, ca să revadă, ca să fie banii restituiți statului, să fie restituiți la Calea Ferată, să vină în economia țării din buzunarele hoților”.

În lipsa unor măsuri imediate din partea statului, Calea Ferată ar putea să falimenteze, a subliniat deputatul PSRM, Oleg Lipskii.

Oleg Lipskii, deputat PSRM: La moment, datoria salarială este în jur de peste patru luni, patru luni și ceva. Oamenii încă nu au primit tot salariul pentru luna decembrie. Vă închipuiți? Deja e vara, oamenii, practic, încă nu au primit de anul trecut salariu. Este o situație dramatică! Datorită decretului președintelui, datorită că Parlamentul a fost dizolvat, această temă nu are finalitate și eu mă tem că hoții o să rămână nepedepsiți și Calea Ferată o să fie pusă în brânci și o să pierdem acest obiect strategic”.

O comisie parlamentară de anchetă, formată la propunerea PSRM, a stabilit că, timp de 10 ani, CFM a suportat cheltuieli nejustificate, în lipsa unei proceduri de control. De asemenea, au fost raportate achiziții netransparente și contracte dubioase de peste 300 de milioane de lei.

Citește și: Anticipatele de după anticipate. Un politolog prognozează un nou scrutin parlamentar după 11 iulie

Total
0
Shares
Total
0
Share