Un deținut al Penitenciarului nr. 18 Brănești, învinuit de acțiuni perverse în mediul online în privința unei minore de 12 ani

Ofițerii Direcției investigații infracțiuni informatice a Inspectoratului Național de Investigație în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale au documentat activitatea unui condamnat, care, în perioada anului 2020 a comis acțiuni perverse în mediul online în privința unei minore de 12 ani.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală, iar în luna martie 2021, cauza penală a fost finisată și expediată în judecată.

În cadrul acțiunilor efectuate de polițiști s-a stabilit că, condamnatul care își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 18 Brănești, în pofida interdicției deținerii de către condamnați a dispozitivelor de comunicații electronice, a purtat prin intermediul rețelelor sociale discuții obscene, cu caracter sexual cu victima minoră.

În cadrul discuțiilor, deținutul a determinat-o pe victimă să-i expedieze imaginile personale intime, totodată transmițându-i minorei imagini foto și linkuri către conținut sexual.

În perioada 2018-2020, deținutul a purtat discuții manipulatorii cu victima în scopul obținerii încrederii acesteia, iar ca urmare a acțiunilor perverse online comise în anul 2020, deținutul avea scopul să se întâlnească cu aceasta pentru comiterea abuzului sexual prin contact fizic.

Pentru comiterea acțiunilor perverse în privința minorei, învinuitul riscă de la 3 până la 7 ani închisoare.

În acest context, ofițerii Direcției investigații infracțiuni informatice a Inspectoratului Național de Investigați, avertizează repetat despre pericolul fenomenului de abuz sexual online asupra copiilor și recomandă părinților, pedagogilor și altor persoanelor care îngrijesc sau educă copiii să petreacă activități educativ-informative întru prevenirea victimizării online.

Recomandări pentru părinți/educatori privind măsurile de educare și de autoinstruire:

Familiarizați-vă cu tehnologia. Fiți cel mai bun prieten al copilului din mediul online.

Comunicați deschis și continuu cu copilul și nu îi interziceți să acceseze Internetul. În schimb, explicați-i măsurile de siguranță online.

Dacă se întâmplă ceva rău, nu îl criticați, ci ascultați-l. Copilul trebuie să înțeleagă că poate cere ajutor ori de câte ori va simți nevoia.

Urmăriți toate conturile copilului din rețelele de socializare; Atenţie, însă, ca acest proces să nu fie transformat în control represiv, deoarece astfel copilul va fi determinat să se ascundă.

Explicați-i copilului riscurile privind partajarea imaginilor personale pe Internet și utilizarea camerelor web.

Asiguraţi-vă că copilul respectă limitele de vârstă pentru înregistrarea profilurilor pe web site-urile din Internet.

Explicați copilului că utilizatorii din Internet se pot prezenta sau afișa în profil date false.

Familiarizați-vă cu site-urile din Internet și programele cu acces la Internet, folosite de copil.

Conveniți asupra regulilor casei despre utilizarea Internetului.

Poziționați PC-ul la vedere (sufragerie, bucătărie).

Interesați-vă cine sunt prietenii virtuali, cu cine și unde copilul merge.

Explicați copilului să nu spună numele, adresa sau alte date personale străinilor.

Dragi copii,

Nu spuneți datele privind nume, telefon, adresa sau alte informații personale străinilor.

Apreciați critic informațiile oferite în Internet de persoane necunoscute, deoarece utilizatorii publică sau comunică multe informații false.

Nu adăugați în „lista de prieteni” persoane necunoscute.

Recomandări tehnice:

Configurați setările de confidențialitate, în special în rețelele de socializare.

Folosiți parole puternice și unice pentru fiecare acount, modificați-le periodic. Pentru aceasta, se recomandă de utilizat o aplicație manager de parole.

Utilizați autentificarea multifactorială (parola urmată de cod recepționat pe telefon sau pe alt dispozitiv).

Configurați și utilizați setările de restabilire a accesului la profilurile personale prin telefon, e-mail, întrebări de control ș.a.

Nu introduceți date pe web site-uri nesecurizate (care încep cu http://) și utilizați doar site-urile securizate (https:// – unde litera „s” semnifică cuvântul „securizat”).

Nu deschideți e-mailuri sau fișiere recepționate de la persoane pe care nu le cunoașteți. Acestea pot conține viruși care preiau controlul asupra computerului.

Utilizați programe antivirus şi firewall.

În caz de abuz online, RAPORTAȚI. O puteți face prin următoarele modalități:

Telefon:

116-111 (Telefonul copilului),

(022) 75-88-06, (022) 75-67-87 (Centrul Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii),

112 (Serviciul național unic pentru apelurile de urgență)

E-mail: diii.ini@igp.gov.md (Direcția investigații infracțiuni informatice)

Web site: politia.md, siguronline.md, 12plus.md

Total
0
Shares
 
Total
0
Share